11. července 2010 • 13:52

Francie slaví hrdiny. Má žlutý trikot a puntíky

Autor: Eliška Zatloukalová
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V cíli se vznášel na obláčku a nenacházel správná slova. Těžko chápal, jakého úspěchu dosáhl. Francouz Sylvain Chavanel zvítězil v 7. etapě Tour de France a oblékl se do žlutého. Pelotonu nadělil přes čtrnáct minut. Hra z dětství se změnila ve skutečnost.



Pódium na Tour de France si osahal už v pondělí. Zvítězil ve 2. etapě a zabral si žlutý dres. Jenže hned druhý den Francouz Sylvain Chavanel upadl na zrádných kostkách a o výsostné postavení rázem přišel.

Včera si jezdec Quick Stepu vzal skvělým výkonem v kopcích zpět, co mu uzmul Švýcar Fabian Cancellara. Dosavadní lídr Tour a excelentní časovkář se prvním horským úsekem protrápil na 58. místě.



Na šťastného Chavanela ztratil přes čtrnáct minut. „Nohy jsem měl úplně rozžhavené. Věděl jsem, že mi táhlá stoupání budou vyhovovat, mám raději kopce než strmé hory,“ pronesl blaženě v cíli. „Už prvenství ve Spa bylo extrémně vzácné. A teď se to stalo podruhé, je to báječný! Teď budeme s týmem usilovat o další.“

Do posledního kopce najížděl peloton už hodně potrhaný a v tu chvíli Chavanel zavětřil svou šanci. Před sebou měl jen jediného uprchlíka, stájového kolegu Jéroma Pineaua, který od startu etapy hrdinně dřel v úniku, aby si posbíral cenné body pro nejlepšího vrchaře.

Jérome Pineau, dosavadní nejlepší vrchař TourFoto Reuters
„Trochu jsem se bál, že k Jéromovi přitáhnu další jezdce, ale když jsem ho dohnal, křikl na mě: Jeď! Jdi do toho! Byl strašně vyčerpaný,“ popisoval Chavanel situaci, kdy už nikdo nepochyboval o jeho triumfu.

Silnici do lyžařského střediska Station des Rousses lemovaly davy fanoušků, kteří šíleli nadšením. Jejich hoch si jel pro vítězství! A hned za ním kolega v puntíkatém dresu.

Hrdí Francouzi si na své miláčky málem vyřvali hlasivky. Domácí závodník se svým druhým vítězstvím na Tour zařadil do výjimečné společnosti Alessandra Petacchiho a Marka Cavendishe.

K tomu se stal vedoucím mužem průběžného pořadí Tour.

„O žlutém dresu jsem začal přemýšlet až na poslední chvíli. Říkal jsem si, že by byla docela rána ho získat zpět, když jsem ho v úterý ztratil,“ usmíval se jedenatřicetiletý Francouz se španělskými kořeny.

„Zítra budu dělat všechno pro to, abych ho udržel, ale proti Contadorovi nebo Schleckovi to bude těžké. A když ho ztratím, svět se nezboří, hřeje mě obrovská podpora diváků a právě teď se vznáším někde na obláčku a zažívám pocity, které ani nedokážu popsat.“

Muž s přezdívkou Mimosa podle postavy z francouzského filmu začal s cyklistikou v osmi letech, pak si na chvíli odskočil k fotbalu, ale od dvanácti už ho bavilo jen kolo.

„Byl jsem strašně malý, hubeňoučký, absolutně fyzicky nevyzrálý. Jezdil jsem jako holka. Všechno se změnilo, když jsem porazil v kadetech svého staršího bratra Frederika, i když byl v té době mnohem lepší než já,“ vzpomínal Chavanel, jehož další bratr Sebastien je také profesionálním cyklistou.

Se svými třemi sourozenci si na zahradě často hráli na profi peloton. Přidělovali si čísla i slavná jména té doby. „Nejdřív jsem byl Greg Lemond, později Miguel Indurain, někdy i Laurent Jalabert,“ smál se Chavanel, když vyjmenovával staré legendy. Včerejším vítězstvím na Tour de France se k nim o pořádný krok přiblížil.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud