15. září 2023 • 17:54

Vuelta před finišem: Schlegel v dlouhém úniku, Kussovi chybí poslední den

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Italský cyklista Alberto Dainese vyhrál ve spurtu 19. etapu Vuelty, v níž se v dlouhém úniku ukázal i český reprezentant Michal Schlegel. V závěrečném sprintu se Dainese porazil krajana Filippa Gannu. Červený dres lídra s přehledem uhájil Američan Sepp Kuss a má na dosah premiérový triumf na Grand Tour.



Schlegel se v pátek od počátku pokoušel dostat do úniku a nakonec ve čtyřčlenné skupince uprchlíků strávil většinu ze 177,1 km dlouhé trasy. Peloton její až dvouapůlminutový náskok zlikvidoval zhruba 30 km před cílem a v závěru došlo na očekávaný souboj sprinterů.

„Odvedli jsme dnes skvělou práci, splnili jsme plán na 100 procent. Byla škoda, že jsme v závěru přišli při pádu o dva kluky, až do té doby jsem byl ale v perfektní pozici, kde jsem chtěl být,“ řekl Dainese v cíli. „Věděl jsem, že tam bude trochu protivítr, tak jsem nechal Gannu a ostatní vyrazit trochu dřív a čekal jsem na svoji chvíli v závětří,“ popsal svou taktiku pro vítězný spurt.

V dlouhém rovinatém dojezdu spadl asi kilometr před cílem při kolizi čtyř jezdců v čele pelotonu spolu s dvěma Daineseho kolegy z týmu dsm-firmenich i jeden z favoritů na závěrečný spurt Kaden Groves. I přesto Australan uhájil zelený dres lídra bodovací soutěže před Remcem Evenepoelem.

Schlegel nakonec dojel do cíle na 131. místě s odstupem 1:44 minuty za vítězem. Druhý český zástupce Jan Hirt byl klasifikován na 125. příčce se ztrátou 1:27.

Za trojitým triumfem dál míří stáj Jumbo-Visma a Kusse už od životního úspěchu dělí jediný den. V čele průběžného hodnocení dál vede o 17 sekund před týmovým kolegou a dvojnásobným šampionem Tour de France Jonasem Vingegaardem, trojnásobný vítěz Vuelty Primož Roglič, jenž letos ovládl Giro, ztrácí na třetím místě 1:08 minuty.

„Byl to trochu jednodušší den, ale člověk se musel celou dobu soustředit,“ řekl Kuss, kterému po poklidném dojezdu v hlavním pelotonu gratulovaly jeho matka a manželka.

V sobotu může Kuss vítězství potvrdit ve 207,9 km dlouhé předposlední kopcovité etapě z Manzanares El Real do Guadarramy, na níž peloton čeká celkem deset vrchařských prémií třetí kategorie. V nedělním dojezdu do Madridu už se na celkové pořadí tradičně neútočí.

Cyklistický závod Vuelta - 19. etapa (La Baněza - Íscar, 177,1 km):
1. Dainese (It./dsm-firmenich) 3:42:09, 2. Ganna (It./Ineos Grenadiers), 3. Van den Berg (Niz./EF Education-EasyPost), 4. Cimolai (It./Cofidis), 5. García (Šp./Movistar), 6. Ballerstedt (Něm./Alpecin-Deceuninck) všichni stejný čas, ...125. Hirt (ČR/Soudal-Quick Step) -1:27, 131. Schlegel (ČR/Caja Rural-Seguros RGA) -1:44.

Průběžné pořadí: 1. Kuss (USA/Jumbo-Visma) 69:14:04, 2. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) -17, 3. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) -1:08, 4. Ayuso (Šp./SAE Team Emirates) -4:00, 5. Landa (Šp./Bahrajn-Victorious) -4:19, 6. Mas (Šp./Movistar) -4:30, ...62. Hirt -2:28:54, 112. Schlegel -3:33:26.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud