28. března 2012 • 04:45

Vydražte kolo Chavanela: V kariéře jsem nikdy neměl krizi, říká šampion

Autor: frc
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vyhrál tři etapy na Tour de France, dva dny jel na nejslavnějším cyklistickém závodě světa ve žlutém dresu celkového lídra. Sylvain Chavanel patří v profesionálním pelotonu k nejuznávanějším osobnostem.



Jeho loňský model kola Merckx EMX-5, o které se můžete ucházet do pátku 16 hodin v charitativní dražbě deníku Sport a serveru iSport.cz, je unikátním artefaktem. Vlastnil ho totiž muž, jenž se na silnici řadí už třináctým rokem k nejužší elitě.

Pochází z cyklistické rodiny, jako kluk si hrál na legendy Grega Lemonda, Miguela Induraina a Laurenta Jalaberta. Nyní je Sylvain Chavanel, jehož kolo ze sezony 2011 je objektem dražby deníku Sport a serveru iSport.cz, součástí společnosti největších hvězd.

Francouzský závodník z belgické stáje Omega Pharma-Quick Step, je považován za muže, který má sport a závodění v srdci. Když může, útočí.

Ve 32 letech se tak může pochlubit třemi etapovými triumfy na Tour de France, kde jel v před dvěma lety druhý a sedmý den ve žlutém trikotu celkového lídra. V sezonách 2008 a 2010 dokonce vyhrál soutěž o nejaktivnějšího jezdce pelotonu, protože strávil nejvíce času v únicích.

S kolem Merckx EMX-5, o nějž můžete v těchto dnech soutěžit, loni vyhrál národní šampionát a čtyři dny vedl celkové pořadí španělské Vuelty. Navíc jde stroj z dílny legendy Eddyho Merckxe, jenž je považovaný za nejlepšího cyklistu všech dob.

„Začal jsem s cyklistickou ve dvanácti a asi mám štěstí, ale od té doby cítím, že se jen zlepšuji. Kromě pádů jsem v kariéře nikdy neměl krizi,“ vypočítává Chavanel, jenž chce letos tak jako každý rok několikrát zazářit.

Kolo pro charitativní aukci má za sebou účast na Tour de France.Foto Jaroslav Legner

„Mým cílem je jako vždy Tour de France, vedle toho bych se rád soustředil na jarní klasiky a chci uspět i na mistrovství světa.“

Paradoxně se o to bude snažit na jiném kole, protože jeho tým přesedlal na značku Specialized. Se samotným Merckxem však členové formace nadále udržují pravidelný kontakt.

„Je to obdivuhodná osobnost. I na prahu sedmdesátky se udržuje v kondici a cyklistikou žije. Sleduje vývoj a umí poradit. Pořád je to profík,“ tvrdí borec, jemuž ve stáji dělají společnost i Češi František Raboň a Zdeněk Štybar. Celou ekipu navíc vlastní miliardář Zdeněk Bakala.

I díky těmto souvislostem se luxusní kolo francouzského šampiona dostalo do Česka. Nyní čeká na toho, kdo za něj nabídne nejvyšší částku. Peníze pak půjdou na nadaci Srdce pro děti.

Sylvain Chavanel
Věk: 32 let

Tým: Omega Pharma-Quick Step (Belg.)

Výška/váha: 182 cm/70 kg

Největší úspěchy: vítěz tří etap na Tour de France (2008 a 2010), dva dny celkový lídr Tour de France (2010), nejaktivnější cyklista Tour de France (2008 a 2010), čtyři dny celkový lídr na Vueltě (2011), vítěz dvou etap Paříž-Nice (2008, 2009), mistr Francie (2011), vítěz Okolo Flander (2008), vítěz Kolem Belgie (2004), trojnásobný mistr Francie v časovce (2005, 2006, 2008).  

Francouz Chavanel podle svých slov nikdy neměl krizi - i díky kolu, které teď můžete získat i vy!
Francouz Chavanel podle svých slov nikdy neměl krizi - i díky kolu, které teď můžete získat i vy!

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud