Ilona Kolářová
23. října 2013 • 11:39

Cyklokrosová esa pojedou v Táboře o milion. Nechybí Nijs ani Albert

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Nejdojemnější rozhovor. Šampion Adámek propukl v pláč: Mně se splnila všechna přání
VŠECHNA VIDEA ZDE

Živoucí cyklokrosová legenda, dvojnásobný mistr světa Sven Nijs, a další světový šampion Niels Albert budou největšími hvězdami druhého pokračování Světového poháru cyklokrosařů, který se jede v sobotu v Táboře. Mezi padesátku nejlepších závodníků se rozdělí 42 500 eur (milion korun).



Slavný Belgičan Sven Nijs, jenž vyhrál ve Světovém poháru 46 závodů a šestkrát ovládl celkové pořadí, je hlavním adeptem na výhru a prémii 5000 eur (125 tisíc korun). Vítězka ženského závodu se musí spokojit s částkou pětkrát nižší.

Tábor hostí závody SP pravidelně, v posledních patnácti letech se tu závodilo jedenáctkrát. Město už uhradilo Mezinárodní cyklistické unii UCI pořadatelský poplatek osm milionů korun. „Naspořili jsme do kasičky,“ směje se starosta Tábora Jiří Fišer.

Na trati se ve všech čtyřech kategoriích představí celkem 35 českých reprezentantů. V kategorii elite však nepomýšlejí na slavné úspěchy z minulosti. Poté co skončili Dlask, Kášek a Zlámalík, vznikla generační propast.

„Máme pro problém dát dohromady sestavu,“ přiznává reprezentační trenér Stanislav Bambula. Na prvním závodě Světového poháru v nizozemském Valkenburgu startovali v závodě elite jen čtyři čeští reprezentanti a ještě se jim závod nepovedl. Skončili až ve třetí desítce, největší česká naděje Martin Bína jako jeden z mála závod vzdal.

„Dlouho jsem ho neviděl v takovém stavu. Snad šlo jen o momentální výpadek,“ věří Bambula.  

V Táboře by se mělo českým závodníkům podařit zaplnit všech osm míst. Taky porto, že by se měl na startu po dlouhé době poprvé objevit Radomír Šimůnek mladší. Česká cyklokrosová jednička minulé sezony zápolila během jara se zdravotními problémy. Dubnový silný zápal plic s vysokými horečkami vystřídal zánět rohovky. V červnu si Šimůnek po pádu naštípl klíční kost, nedávno mu lékaři našli v organismu bakterii, která mu zasáhla krk, průdušky a plíce.

Diváci si mohou zašlapat na oranžových kolech od Nadace ČEZ. Energie vytvořená za odjetou minutu bude převedena na finanční hotovost, kterou nadace podpoří Centrum Kaňka a hospic Jordán.

Zúčastnit by se měl i profesionální handicapovaný cyklista Jiří Ježek, šestinásobný paralympijský vítěz. „Za den se dá podle našich zkušeností vyšlapat až 100 tisíc korun,“ přiblížil zástupce energetické společnosti Marek Sviták.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud