Jiří Punčochář
7. května 2016 • 04:00

Sen o startu slavného Gira d’Italia v Česku trvá. Vyjde to za tři roky?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Davy fascinovaných fanoušků, města oděná do charakteristické růžové barvy, cyklistické hvězdy v akci. Takovou kulisu má cyklistické Giro d’Italia nejen na Apeninském poloostrově, kde je doma, ale i v zahraničí, odkud nyní již pravidelně startuje a odstartovalo i včera. Po Belgii, Dánsku a dalších zemích, naposled letos Nizozemsku, by se rádi role hostitele prvních etap rádi ujali i Češi. Dokonce existoval plán, jak slavné Giro přivábit pro příští rok. Ten sice padl, sen ale trvá.



První etapa formou časovky v Praze, druhá vedená z hlavního města do středu Moravy a třetí z Brna přes pálavské vrchy a Lednicko-valtický areál až na Slovensko do Bratislavy. Jak by se vám líbil takový začátek Gira d’Italia?

Pokud ano, pak vězte, že třeba se jednou dočkáte. Zájem o to, aby první ze tří každoročních závodů Grand Tour začal v Česku, tady je.

Start cyklistického Gira d'Ialia je velká událost
Start cyklistického Gira d'Ialia je velká událost

Respektive byl. Skupina kolem Václava Klause mladšího, syna bývalého českého prezidenta, jednala s ředitelem Gira o startu v roce 2017. Tuto aktivitu sice oficiálně ukončila, protože nenašla dostatečnou politickou a ekonomickou podporu, své vize se ale zcela nevzdala.

„Věc považujeme do budoucna za reálnou, jak ukázala odezva projektu na všemožných úrovních, i bezprostřední podpora sportovní veřejnosti. České a Slovenské republice by start této světové události slušel,“ sdělil Václav Klaus. Na dotaz, zda nyní uvažuje o dalších jednáních, odpověděl: „Pro rok 2018 ne, to je již pozdě. Pro rok 2019 – uvidíme.“

Potřebnou jistotu, že by akci utáhla, organizační skupina nakonec skutečně vzdor aktivity Italsko-české obchodní a průmyslové komory a dalších subjektů nezískala. Grande Partenza, tedy slavnostní start Gira, vyjde na částku v řádech milionů eur. Vize pak ztroskotala i na chladném přístupu z hlavního města, kde se jednání nepodařila nastartovat. Bez metropole se nepodařilo udržet ani zájem italské strany. 

VÍCE ČTĚTE V SOBOTNÍM VYDÁNÍ DENÍKU SPORT

Elektronickou verzi si můžete pořídit ZDE

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud