4. října 2016 • 09:43

Königův přestup: kolegou mu bude soupeř, který naštval jeho i fanoušky

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Že se český cyklista Leopold König od příštího roku potká ve stáji Bora-Hansgrohe s mistrem světa Peterem Saganem je dostatečně známé. Trochu ve stínu tohoto hvězdného spojení je tak jiný aspekt přestupu špičkového vrchaře: německý tým spolu s ním angažoval také polského specialistu na kopce Rafala Majku. Rivala, který dokázal Königa pořádně naštvat na Tour de France v roce 2014 a který u českých fanoušků nemá ideální jméno ani kvůli letošní Tour po boku Romana Kreuzigra.



Stalo se to v horské etapě, ve které Leopold König v roce 2014 poprvé vletěl do elitní desítky na Tour de France. S Rafalem Majkou, už tehdy jedoucím o puntíkatý dres pro nejlepšího vrchaře závodu, usiloval o etapové vítězství do Chamrousse. Polák takřka nestřídal, aby šetřil síly, čehož i v závěru využil a před Königa se dostal.

„Jestli z toho má radost… já bych neměl. Může se mu to vrátit a pravděpodobně se mu to vrátí,“ zlobil se tehdy český závodník. „Za normálních okolností se tohle dělá jinak. Tak, že jezdec, který není v celkovém pořadí, když má možnost vyhrát etapu, spolupracuje s tím, který na pořadí jede. Pak se za to nechá vyhrát. Zato on (Majka) se za mnou vezl,“ vysvětloval.

Rozladění ještě během závodu opadlo i díky tomu, že oba cyklisty před cílem etapy předehnal ještě Vincenzo Nibali, takže Majka byl druhý a König „až“ třetí. „Možná naštěstí. Kdyby šlo o vítězství v etapě, on nestřídal, já ho dotáhl dvě stě metrů před cíl a tam mě přespurtoval, fér jednání by to nebylo,“ stál si za svým rodák z Moravské Třebové, jedoucí tehdy svoji životní Tour de France. V Paříži ji po pár dnech dokončil na celkovém sedmém místě a řekl si o smlouvu do týmu Sky, kde strávil následující dva roky.

Odtud nyní přechází do týmu Bora-Argon, stejně jako Majka, který tam míří ze zanikajícího Tinkoffu. Jak reaguje König? Polákovu společnost vítá. Věří, že na Tour de France, kde se oba příští rok pravděpodobně potkají, si dokáží navzájem pomoct.

„Jsme si bližší svojí mentalitou, jsme Slované. Myslím si, že můžeme využít toho, že jsme oba i podobní závodníci a známe se. Je dobře, že tým podepsal závodníka jeho typu, protože Grand Tour máme tři a tlak na mě by byl enormní,“ říká na adresu polského jezdce, v jehož historii jsou vedle prvenství ve vrchařské soutěži na Tour také celkové třetí místo z Vuelty a tři umístění v top 10 na Giru. Nad vzájemnou minulostí už König nepřemýšlí. „Co se stalo v roce 2014… takových věcí se stane během kariéry na každém závodě několik. To byste nemohl jet s žádným z protivníků v budoucnu nikde,“ bere vzpomínky s nadhledem.

Fanoušky však Majkovo jméno dráždí. Poukazují na to, že často právě na Tour de France jezdí na sebe, o puntíkatý dres, vepředu v únicích. Štve je, že tuhle taktiku si Majka ponechal i letos v době, kdy potřeboval pomoc český náhradní lídr Roman Kreuziger v boji o umístění v elitní desítce.

Paštika, v narážce na velkou podobnost Majkova jména se značkou konzerv, je ještě z těch přívětivějších přezdívek. Spíš Poláka považují za netáhlo, které se zajímá především o svůj výsledek a nepomůže ostatním.

Polský cyklista Rafal Majka během OH v RiuFoto Reuters

König tuto Majkovu vizitku dobře vnímá. „V očích české veřejnosti je (Majka) brán ve světle, které mu úplně nepatří,“ brání však svého budoucího kolegu. Proč? „Poslední dva roky na Tour měl volnou ruku díky tomu, že Alberto Contador tam nikdy nebyl vyloženě vepředu. To mu umožnilo jet v podstatě na sebe,“ nabízí jiný pohled na dění v pelotonu.

S tím souhlasí i René Andrle, bývalý profesionál a reprezentační trenér. I on si myslí, že König s Majkou mohou vedle sebe úspěšně fungovat na Tour de France, kde bude v příštím roce český jezdec lídrem stáje Bora-Hansgrohe. „Každý tým má nějakou strategii. Tinkoffu se letos s Contadorem nepovedlo Tour vyhrát, rozhodli se tedy jet na dva dresy a na etapy. To se jim dařilo. Taktika jiného týmu příští rok může být úplně jiná,“ soudí.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud