Jiří Punčochář
14. září 2017 • 05:00

Po Tour de France se Cink chystá vrátit na horské kolo. Bikeři se na něho těší

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V cyklistice je na spadnutí překvapivý comeback. Ondřej Cink (26) se po necelém roce na silnici znovu obrací k horskému kolu, na němž vybojoval největší úspěchy své kariéry. Přestože i jeho angažmá v týmu Bahrain-Merida je povedené, chystá se český olympionik ohlásit návrat do terénu. Tam ho rádi přivítají.



Krátká cesta z týmového auta do autobusu v jihofrancouzském Salon-de-Provence, kde po zranění v 19. etapě ukončil svoji účast na Tour de France, může být posledním vystoupením Ondřeje Cinka v profesionálním pelotonu na silnici.

Cink se na Tour de France zranil, potýkal se s problémy s otoky na rukou a s kolenem, kvůli nimž vynechává zbytek sezony a přišel o šanci zabojovat o nominaci na mistrovství světa (jede se příští týden v norském Bergenu), kam ho chtěl vzít lídr české výpravy Zdeněk Štybar.

Další starty na vrcholných akcích už Cink pravděpodobně bude přidávat opět na horském kole. Návrat bronzového medailisty z MS v roce 2015 by měl být oznámen v brzké době.

Cyklista Ondřej CinkFoto instagram.com

Překvapivou novinku potvrdilo několik zdrojů z cyklistického prostředí. „Nemůžu o tom mluvit. Jestli to jsou nějaké zvěsti, které se povídají mezi lidmi, to já neovlivním. Já osobně o tom mluvit nechci, protože ještě není všechno dořešené,“ řekl Cink vyhýbavě.

Prodleva je nutná proto, že na jeho slovo čekají jak bikeři, tak v bahrajnském týmu. Odtud měl dostat nabídku na pokračování kariéry na silnici. Vedení týmu se během Tour de France netajilo spokojeností s výkony nového domestika, a zdálo se být jisté, že Cinkovo angažmá v nově vytvořené stáji po boku Vincenza Nibaliho bude pokračovat.

Na víkendovém MS horských kol v australském Cairnsu však už bylo předmětem debaty, do kterého z bikových týmů Cink od roku 2018 přejde. „Vím o tom. Ondřej je horké téma. Byli bychom strašně rádi, kdyby to vyšlo. Ondra je osobnost, chybí nám,“ potvrdil český reprezentační trenér Viktor Zapletal.

Ondřej Cink bojoval v únikuFoto Reuters

Taky on upozorňuje: „Ta věc ještě není potvrzená. Týmy o Ondrovi jednají.“ Zároveň ale dodává: „Řada lidí si myslí, že silnice je v cyklistice nejvíc, ale je to individuální. Ondřej šel na silnici z donucení. (jeho tým se v roce 2016 rozpadl, pozn. red.) Pokud by se objevila adekvátní možnost vrátit se do horských kol, nebude se rozmýšlet. Je mu to vlastní, silnice není jeho svět. Že se na silnici tak rychle uchytil svědčí o jeho obrovském talentu. Pokud by šlo o jeho návrat, tak v tom nevidím vůbec žádný problém.“

Staronovou posilu může ihned zase nominovat na vrcholné akce jako jsou světový šampionát, Světový pohár nebo výhledově olympiáda. Žádné regule nebo žebříčky nejsou proti.

V Cinkově rozhodování může hrát roli i typ zdravotních problémů, kterého ho na silničním kole potkaly. Bolesti v koleni mohl mít z jiného nastavení tretry v pedálu, než potřeboval.

Už během Tour de France vyprávěl Cink o tom, že takovým detailům se na horském kole věnovat nemusel. „Na to jsem si sedl a jel jsem,“ podotkl. Tehdy se ještě těšil, jak obtíže překoná, sedne na speciál „kozu“ a pořádně se naučí časovku. V ní viděl šanci vyhrávat, což mu jako domestikovi, přestože se stal ceněným vrchařem a pomocníkem, na silnici chybělo.

„Ondra byl na silnici velmi platný, ale pro něho nemělo takovou hodnotu jenom dojet Tour. On chce vyhrávat, být mistrem světa. Má to nastavené takhle,“ říká člověk z jeho okolí.

Cinkovy úspěchy
Na horském kole
3. místo na ME (2015)
1. místo na MS do 23 let (2012)
3. místo na SP (2015)

Na silnici
19. místo (Okolo Švýcarska)
17. místo (Strade Bianche)
9. místo (Okolo Andalusie)

Účastník Tour de France



Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud