Romana Barboříková
31. července 2020 • 17:45

Cyklistická sezona se rozjíždí, začíná se na Strade Bianche. Jaká bude Tour?

Vstoupit do diskuse
0
  • Cyklistická sezona se rozjíždí, začíná se na Strade Bianche. Jaká bude Tour?Cyklistická sezona se rozjíždí, začíná se na Strade Bianche. Jaká bude Tour?FOTO: Reuters

    Naposledy řada z nich závodila v první polovině března. Teď se cyklisté po koronavirové pauze dočkali restartu sezony 2020. A symbolicky tam, kde už se na jaře závodit nestihlo, na toskánských bílých cestách, na Strade Bianche. První závod nejvyšší kategorie se jede v sobotu, už od úterý se však utkávají velká jména na pětidenním etapovém závodě ve Španělsku (Kolem Burgosu). K čemu se však upírá zrak celého cyklistického světa, je Tour de France. Na jejím konání totiž stojí existence mnohých týmů.

  • Strade Bianche. Teď už ano

    Původní termín slavné jarní klasiky byl 7. března. Jenže to už bylo v Itálii hodně zle a organizátoři se rozhodli ji odložit. A jako nový termín jim byl přidělen hned jeden z těch prvních, tedy 1. srpen. Kromě toho, že je teď daleko větší pravděpodobnost prašných bílých silnic než těch bahnitých a bude větší horko, nic se výrazně nemění. Prvenství obhajuje i nyní Julian Alaphilippe, kterému v týmu Deceuninck-Quick Step bude dělat parťáka Zdeněk Štybar.

    Julian Alaphilippe v barvách týmu Deceuninck-Quick Step Julian Alaphilippe v barvách týmu Deceuninck-Quick StepFoto Profimedia.cz

  • Dezinfekce, roušky a bez rodin

    Stěžejní letos bude uskutečnění Tour de France. K tomu však může dojít jen za předpokladu, že už teď se budou dodržovat přísná hygienická opatření. A to se děje. Dezinfekce vykukují na cyklisty ze všech možných míst, při prezentacích týmů a vyhlašování vítězů jsou povinné roušky. Podávání rukou odpadlo, o tradičních polibcích od hostesek nemluvě. A například na Tour de France se budou muset závodníci smířit s tím, že tentokrát se nepotkají s rodinnými příslušníky a přáteli. Budou v takzvané bublině společně s dalšími členy týmu. Na pokojích se ubytují po jednom a omezí se i komunikace s novináři.

    Cyklistické závody budou provázet přísná pravidla Cyklistické závody budou provázet přísná pravidlaFoto Reuters

  • Froome a Tour de France

    Už s půlročním předstihem oznámila nejprve stáj Ineos, že od příštího roku nepočítá se službami hvězdného Chrise Frooma. A chvíli na to potvrdili Israel Start-Up Nations, že jsou to oni, kdo vítěze čtyř ročníků Tour de France získal do svých služeb. Právě proto bude  zajímavé sledovat, zda cyklistický gigant Frooma vůbec nominuje na letošní Tour, a pokud ano, jaká tam bude jeho role. Brit sice prohlásil, že chce historicky pátý triumf získat ještě letos s Ineosem, všeobecně se ale počítá, že pokud vůbec, dojde k tomu spíš až v jeho novém angažmá.

    Chris Froome v týmu Ineos skončí Chris Froome v týmu Ineos skončíFoto Reuters

  • Nával hvězd

    A Tour de France do třetice. V momentu, kdy bude třaskavá atmosféra v Ineosu, chtějí zaútočit jiní. Jenže stejně tak se může situace vyhrotit třeba v týmu Jumbo Visma, kde se počítá s účastí, a zároveň bojem o titul, Primože Rogliče, současného lídra světových tabulek a vítěze loňské Vuelty a Espana, i Toma Dumoulina, jenž v roce 2017 ovládl Giro d´Italia. A pak je tu Steven Kruiswijk, který obsadil v loňském celkovém pořadí Tour třetí místo. Bude platit staré známé: Když se dva perou, třetí se směje?

    Slovinec Primož Roglič Slovinec Primož RogličFoto Profimedia.cz

  • Změny v trasách

    Nejen jiné termíny, u některých závodů budou i jiné trasy či program. Například klasika Milán - Sanremo bude mít letos hodně upravenou trať. Starostové mnoha měst na té původní totiž nesouhlasili s jejich uzavřením v turisticky nejrušnější době roku, a tak musí organizátoři vést cyklisty jinudy. Závěrečných a zároveň nejzajímavějších zhruba 40 kilometrů ale zůstává. Úpravy se týkají i etapových závodů, například Critérium Dauphiné mělo loni osm etap, letos jich je jen pět.

    Francouz Julian Alaphilippe si dojel pro vítězství v nejdelším jednodenním závodě současnosti Milán - San Remo Francouz Julian Alaphilippe si dojel pro vítězství v nejdelším jednodenním závodě současnosti Milán - San RemoFoto Twitter/deceuninck_qst

  • Češi v akci

    Při restartu sezony nechybí ani čeští závodníci. Na Strade Bianche v sobotu uvidíme tři z nich: Zdeňka Štybara (Deceuninck-Quick Step), Romana Kreuzigera (NTT) a Petra Vakoče (Alpecin-Fenix). Josef Černý z CCC zahájí obnovený ročník také v sobotu ve Francii na La Route d´Occitanie. Jeho týmový kolega Jan Hirt se pak ukáže od 7. srpna v zemi galského kohouta na Tour de l´Ain.

    Zdeněk Štybar Zdeněk ŠtybarFoto Profimedia.cz

  • Obnovený kalendář (nejvýznamnější akce)

    1. srpna Strade Bianche (It.)
    8. srpna Milán – Sanremo (It.)
    5.-9. srpna Kolem Polska (Pol.)
    15. srpna Lombardie (It.)
    12.-16. srpna Critérium Dauphiné (Fr.)
    25. srpna Bretagne Classic – Ouest-France (Fr.)
    7.-14. září Tirreno Adriatico (It.)
    29. srpna – 20. září Tour de France (Fr.)
    20.-27. září Mistrovství světa (Švýc.)
    30. září Valonský šíp (Bel.)
    29. září - 3 října BinckBank Tour
    4. října Lutych-Bastogne-Lutych (Bel.)
    10. října Amstel Gold Race (Niz.)
    11. října Gent - Wevelgem (Bel.)
    18. října Kolem Flander (Bel.)
    3.-25. října Giro d'Italia (It.)
    25. října Paříž - Roubaix (Fr.)
    20. října – 8. listopadu Vuelta a Espana (Šp.)

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud