12. listopadu 2021 • 19:18

Elitní cyklokros v Táboře: Boroš i zahraniční hvězdy. Pojede se za tmy?

Autor: rb
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Slovácko - Sparta 2:4. Letenští jsou o krok blíž k titulu, zářil Kuchta
SESTŘIH: Plzeň - Mladá Boleslav 3:0. Jasná záležitost, hosté se zvedli až v závěru
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na mapě světového cyklokrosu už si vydobyl své místo. Světový pohár se do Tábora vrací téměř každý rok a letošek nebude výjimkou. Už v neděli dopoledne tady závody juniorských kategorií odstartuje šestý díl tohoto ročníku SP, který ve 14.50 vyvrcholí kláním elitní kategorie mužů.



„Přijedou k nám závodníci z 20 států, kteří se utkají v pěti kategoriích. Hlavní závod odstartuje ve 14.50, což je šibeniční čas, ale museli jsme to tak udělat kvůli Belgičanům. Máme strach, aby při dojezdu do cíle už nebyla tma. Poslední předpověď počasí navíc hlásí trochu deštivo, takže to se světlem bude na hraně. Ale jestli bude trochu pršet, bude to aspoň cyklokrosové počasí, to k tomu sportu patří,“ řekl šéf organizátorů Petr Balogh.

Světový pohár v Táboře

Termín: neděle 14. listopadu

Program:

9.30 junioři

10.30 juniorky

11.40 muži do 23 let

13.25 ženy elite

14.50 muži elite

Opatření: diváci mohou do areálu v obvyklém počtu, pořadatelé však doporučují mít nasazenou roušku či respirátor i venku, protože nelze zajistit dvoumetrové rozestupy

Z českých es nebude na startu chybět místní rodák Michael Boroš. Nedávné mistrovství Evropy se mu vůbec nevydařilo, ale šéftrenér české cyklokrosové reprezentace Petr Klouček věří, že na domácí trati to bude výrazně lepší. „Když pominu ME, které se nám celkově nevyvedlo, tak je Michal v této sezoně úspěšnější než dřív. Věřím, že by se měl také umístit kolem 10. příčky,“ prohlásil Klouček.

Na ME, které se jelo v nizozemském Col du Vam, měl Boroš při sjezdu k depu těžký pád, ze kterého se jen obtížně zvedal. „Pak ale pokračoval, první kola vypadal otřeseně, tak jsem ho trochu přemlouval, aby ještě potrénoval. A pak se rozjel a jezdil časy na kolo, že by tam mohl někde kolem desátého místa být. Určitě to byla trať, která mu nevyhovovala, hodně kopcovitá, už to bylo i hodně rozblácené. Takže myslím, že teď v Táboře by nemusel jet špatný závod,“ věřil trenér.

Boroš se podle něj hodně zlepšil i v letní přípravě, během které absolvoval závody na silnici. „V posledních kriterijních závodech se držel i s nejlepšími našimi silničáři.“

V neděli se bude snažit držet krok s aktuálně nejlepšími cyklokrosaři. Do Tábora sice ještě nedorazí největší hvězdy Mathieu van der Poel, Wout van Aert či Tom Pidcock, ale nebude chybět lídr Světového poháru Eli Iserbyt, druhý v pořadí Michael Vanthourenhout či třetí Toon Aerts. Klan Van der Poelů bude reprezentovat Mathieuho starší bratr David.

Závod žen bude speciální pro Pavlu Havlíkovou, která jede svou poslední sezonu a táborský SP pro ni bude rozlučkou na domácí půdě.

Pro všechny zúčastněné, hlavně v kategoriích juniorů a do 23 let, půjde navíc o cenné zkušenosti směrem k světovému šampionátu, který bude Tábor hostit v roce 2024.

Michael Boroš se chce na domácí trati předvést
Michael Boroš se chce na domácí trati předvést

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud