Martin Hašek
28. dubna 2022 • 15:00

Draft NFL: boj o „cvalíky“ do zákopů. Váhu si kluby dávají i do smluv

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

MOCK DRAFT iSport.cz | Skvělí quarterbeci pro letošek došli. Na čtvrtečním draftu NFL bude hlavní pozornost upřena na další prémiové pozice, jimž vládnou obrovští chlapi ofenzivní a defenzivní lajny. Pro laika jsou to možná mastodonti s velkými břichy. Je to ale zastřený pohled. Tihle výjimeční sportovci spolu svádí klíčový boj ve fotbalových zákopech. A na nočním draftu v Las Vegas se tentokrát bude hrát právě o ně. To je hlavní téma tradičního podcastu k draftu na www.isport.cz.



Krejčí pro saka očekávaných nejvyšších picků velké noční show v Draft Theater v Las Vegas spotřebovali tentokrát o něco víc materiálu, než je běžné. Jarní masáž mediálních expertů, fotbalových legend a vševědoucích insiderů napovídá, že kluboví manažeři NFL vynesou v prvním kole draftu nahoru pár cvalíků, kteří by měli malý problém vměstnat se do přecpané tramvaje.

„V prvním kole týmy hledají naprosté sportovní zázraky, někdy hříčky přírody. Ofenzivní tackleové měří ke dvoum metrům a váží 140 – 150 kilo, ale zároveň se musí na hřišti pohybovat tak, aby byli schopni váhu využít. To je stavba těla, která je velmi netradiční, a je to velmi cenné,“ vysvětluje Radim Kroulík, PR manažer České asociace amerického fotbalu v draft podcastu na webu iSport.cz. „Naopak musíte mít defenzivního enda, který je schopný se proti takovému hráči prosadit a zároveň mít další roli v zastavování běhu.“

Reklamní tváří téhle ligy je roztočený míč hozený kouzelnou rukou quarterbacka, který se snáší mezi zářícími světly kolem plných tribun a na konci jeho pouti je v nejlepším případě nějaký akrobatický zákrok receivera při touchdownu. O tuhle magii se ale vede těžká bitva mezi lidskými obry na tzv. line of scrimmage. Jedni quarterbacka hájí, druzí po něm tvrdě jdou.

Kdo letos získá prestižní postavení jedničky draftu, je nejisté, ale největší šance zřejmě mají dva defenzivní endi, jejichž úkolem je proběhnout skrz bloky ofenzivní lajny soupeře a srazit k zemi quarterbacka.

Jedním z nich je Aidan Hutchinson, která ovládá většinu tzv. mock draftů, včetně toho, který vytvořil deník Sport. Dvoumetrový mladík, jenž už v páté třídě oznámil svému tatínkovi, že, stejně jako on, jednou bude hrát za univerzitu Michigan. Svoji poslední sezonu na podzim ozdobil skvělými čísly v čele 14 sacky a 16,5 tacklu pro ztrátu balonu. Výrazná produktivita je jeho trumfem oproti Travonu Walkerovi z Georgie, jehož šance na draftu vyskočily po jeho excelentním představení na jarním Combine, festivalu talentu.

„Když se podíváte na oba tyhle hráče, každý je svým způsobem produktivní. Používali je různě, hráli v totálně odlišných schématech,“ řekl k nim Trent Baalke, který jako manažer Jacksonville Jaguars bude mít tu čest poslat do hry lístek s pickem číslo 1.

Za normálních podmínek by Jaguars zřejmě rádi jedničku vyměnili za bohatství dalších výběrů na draftu. Jenže takové obchody dělají většinou jen organizace lačné po novém quarterbackovi a jejich pozice letos není příliš silná. Proto jejich místa zaberou velcí kluci.

Na jedné straně tzv. pass rusheři – borci, kteří během útočí na quarterbacka. Kromě Hutchinsona a Walkera jsou mezi nimi Kayvon Thibodeux a Jermaine Johnson. Z druhé strany lajny se rýsuje obrovitá postava Evana Neala, jenž narostl přes dva metry, váží přes 150 kilo, přitom je však samý sval.

Draft je vždycky loterie a kluby si musí dávat dobrý pozor, aby se fyzický potenciál podobně výjimečných borců nerozplynul v dalším nabírání váhy, což s sebou nese úpadek kondice, větší riziko zranění a vyhlídku brzkého konce tak nadějné kariéry. Podobnému riziku teď čelí například ofenzivní lineman New York Jets Mekhi Becton, jemuž novináři přezdívají lidská hora. Ztloustnul na 180 kilo a musel najmout nutričního specialistu.

Aidan Hutchinson
Aidan Hutchinson

„Tyhle případy jsou velmi časté, hráči mají nějaké dispozice k nabírání kil. NFL týmy jsou v tomhle hodně progresivní. Jsou schopni do kontraktů začlenit to, že pokud si bude udržovat určitou váhu, bude za to dostávat bonusy,“ vysvětluje Kroulík.

Kluby s vrcholnými picky na letošním draftu budou muset také zvažovat, do jaké strany tzv. zákopů, budou chtít investovat. Jedna věc je škodit quarterbackovi soupeře. A pak snaha ochránit toho svého, který řídí útok. Ta otázka je mnohem citlivější, protože v posledních sezonách v lize přibývá quarterbacků, kteří jsou schopni téměř zázračných hodů i pod těžkým tlakem.

„Těmhle mladým, talentovaným quarterbackům říkám kyborgové,“ líčí draft analytik Daniel Jeremiah. „Když se rozhlédnete po lize a vidíte Patricka Mahomese a Justina Herberta a Aarona Rodgerse a Joshe Allena a další, je jedno, jak dobrou defenzivu máte. Potřebujete spíš uhrát 28 bodů, abyste je porazili.“

MOCK DRAFT DENÍKU SPORT A WEBU ISPORT.CZ

1. Jacksonville Jagurars: Aidan Hutchinson, defenzivní end

Jaguars skončili poslední, problémů mají víc. Nejzákladnější otázku, což je quarterback, mají vyřešenou. Děr mají spoustu, je to dobrý první krok tým výrazně zlepšit. Není to klasická první volba, sázka na jistotu, ale momentálně je to asi nejlepší volba.

Výška: 200 cm
Váha: 118 kg
Paže:  81,5 cm

2. Detroit Lions: Travon Walker, defenzivní end

Travon Walker je v komentářích na úrovni Aidana Hutchinsona, je to zajímavý případ, protože je jeden z hráčů, kteří před pár měsíci nebyli na draftu tak vysoko a v posledních týdnech letí nahoru. Předvedl skvělé výkony v NFL Combine, tam ukázal naprosto elitní výsledky, které ho vystřelily vzhůru. Spousta expertů říká, že bez fotbalové produkce na hřišti to není ideální.

Výška: 196 cm
Váha: 123 kg
Paže: 90,17 cm

3. Houston Texans: Evan Neal, ofenzivní tackle

Je to tým, který je po rozkladu, cokoli, co můžou vzít a upgradovat tým, bude velké plus. Neal je fyzická hříčka přírody. Doporučuju si vygooglovat jeho fotky bez trika. Je to pořízek, který má 150 kilo, ale nikdo by to do něj neřekl, je na tom atleticky výborně a je z Alabamy, což je elitní škola.

Výška: 201,9 cm
Váha: 153 kg
Paže: 86,4

4. New York Jets: Kayvon Thibodeux, defenzivní end

Jets měli v minulé sezoně problémy především v defenzivně. Thibodeaux je trošku záhadný prospekt, manažeři zvažují, jestli bude schopen věnovat se plně hře, jeho předpoklady jsou ale veliké.

5. New York Giants: Ikem Ekwonu, ofenzivní tackle

Quarterback Daniel Jones potřebuje kolem sebe kvalitní hráče, a kde jinde stavět, než na ofenzivní lajně. Mohl by jím být Ikem Ekwonu. Spolu s Nealem jsou považovaní za elitní ofenzivní tackly draftu. Je to poměrně sázka na jistotu, ofenzivní lajnu Giants to určitě vylepší.

6. Carolina Panthers: Charles Cross, ofenzivní tackle

Carolina je v nezáviděníhodné pozici ohledně quarterbacků, jejich třída ale letos není tak vysoká. Proto vyberou ofenzivního tackla.

7. New York Giants: Jermaine Johnson, defenzivní end

Giatns musí investovat i do obrany a defenzivní lajna je logická volba. Jermaine Johnson je výborný pass rusher. Ti jdou z boardu velmi rychle, protože to je pozice, kterou musíte mít a v pozdějších kolech ji moc nenajdete.

8. Atlanta Falcons: Garrett Wilson, wide receiver

„Falcons by mohli uvažovat o quarterbackovi, protože přišli o svou legendu Matta Ryana, ale radši svému novému quarterbackovi Marcusu Mariotovi nabídnou skvělého receivera. Garrett Wilson je velmi rychlý, dynamický receiver, zároveň velmi šikovný.

9. Seattle Seahawks: Ahmad Gardner, cornerback

Pokud by draft dopadl takhle, tak by se Seahawks plácali po ramenou, protože by jim spadl do klína nejlepší corner. Letošní draft nabízí dva elitní cornery a brát cornera z pozice číslo devět už smysl dává. Pro Gardnera Seattle rád sáhne.

10. New York Jets: Jameson Williams, wide receiver

Je to rozporuplný výběr. Hráč má skvělé předpoklady, v minulé univerzitní sezoně byl zřejmě nejlepší receiver, ovšem po zranění nestihne začátek sezony. Pokud se ale uzdraví a prokáže, co sliboval na univerzitě, z dlouhodobého hlediska to může být hit.

Mock draft sestavili redaktor Sportu Martin Hašek a Radim Kroulík, PR manažer České asociace amerického fotbalu

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud