Martin Hašek
3. dubna 2024 • 17:23

NFL truchlí. Zemřel hráč (†35), který šokoval koncem kariéry o poločase

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Nejdojemnější rozhovor. Šampion Adámek propukl v pláč: Mně se splnila všechna přání
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před šesti lety zarazil hráč amerického fotbalu Vontae Davis sportovní veřejnost, když uprostřed zápasu NFL ukončil kariéru. Teď přišel další šok. Bývalý cornerback byl ve svém bytě nalezen mrtvý. Rodákovi z Washingtonu bylo 35 let. Policie zatím nezjistila cizí zavinění.



Sean McDermott, kouč Buffalo Bills, byl zmatený stejně jako celá Amerika. Sezona NFL právě sotva začala, po druhém zápase ročníku 2018 ale musel kouč na tiskovce vysvětlovat něco, co se jen tak nevidí. Jeho cornerback Vontae Davis přišel o poločase zápasu s Los Angeles Chargers do kabiny a řekl, že končí svou kariéru.

„Odhlásil se ze zápasu. Řekl, že končí,“ vysvětloval McDermott.

Sportovní Amerika jen zírala. Hráči NFL jsou všeobecně obdivovaní za svou odvahu a tvrdost, s níž čelí podstatě svého brutálního sportu. Tisíce hráčů o šanci dostat se do ligy jen sní. Aby někdo skončil o poločase zápasu?

„Tohle jsem nikdy neviděl. Ke spoluhráčům je to naprosto neuctivé. Neřekl o tom nikomu. Zjistil jsem to ve druhé půli. Když jsme šli na hřiště, řekli nám, že ukončil kariéru,“ řekl tehdy podle ESPN reportérům Lorenzo Alexander, tehdejší linebacker Buffala.

Davis právě začínal desátou sezonu kariéry, v níž byl poměrně úspěšný, především v šestileté éře v Indianapolis. Dvakrát se dostal do zápasu hvězd Pro Bowlu a vydělal si přes 50 milionů dolarů.

V jeho posledním zápase Bills o poločase prohrávali s Chargers 6:28 a Davis později vydal prohlášení, že si během mače uvědomil, že mu po náročné cestě plné dřiny a zdravotních komplikací sport už nedává to, co chce. Mluvil dokonce o mimotělním spirituálním zážitku a intuici, která mu prozradila, že už nemá hrát dál.

Davis tehdy před sezonou podepsal s Bills smlouvu na 5 milionů dolarů. Především kvůli podpisovému bonusu si navzdory svému rozhodnutí vydělal přes dva miliony, zbytek peněz nechal být.

Podle CNN stála jeho žena Megan ve dveřích jejich bytu v šoku, když se tam objevil ve chvíli, kdy na stadionu začínala třetí čtvrtina. A rozesmála se.

„Sakra, ty jsi utekl ze stadionu!“ řekla nevěřícně.

„Cítím se volný jako pták,“ řekl pak Davis a nalil oběma skleničku tequilly.

„Když jsem udělal, co jsem udělal, většina lidí si myslela, že jsem se doslova zbláznil. Ale já jsem byl v pohodě. A jsem v pohodě pořád,“ řekl Davis příští léto pro CNN.

Po kariéře si na Floridě otevřel holistické lázně a NFL mu prý nechyběla. Fanoušci si ho ale pamatovali.

„NFL má zlomené srdce,“ uvedla liga v prohlášení zármutku nad jeho smrtí. Na Davise (†35) si vzpomněly i jeho tři kluby – Miami, Indianapolis a Buffalo.

Bývalý cornerback Vontae Davis byl nalezen mrtvý ve věku 35 let
Bývalý cornerback Vontae Davis byl nalezen mrtvý ve věku 35 let

Vstoupit do diskuse
2
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud