9. ledna 2016 • 20:15

Baseballisté v Asii? To je armáda strojů, říká reprezentant Chroust

Autor: rjm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jako jeden z mála českých baseballistů se dostal do evropského výběru. Přemek Chroust, hráč Draků Brno, si od listopadu do konce roku zahrál Zimní ligu na Tchajwanu. Viděl, jak se připravují elitní asijští baseballisté. „U nich se jede trénink v jiných dimenzích. Asiati se připravují až deset hodin denně, pořádnou makačku si dávají i před zápasem. Je to něco neskutečného,“ popisuje český reprezentant.



Ve výběru Evropy bylo dvanáct baseballistů z Itálie, osm z Nizozemska, čtyři Němci, dva hráči z Francie a poté Chorvat, Belgičan, Španěl a Čech.

Výběr si zahrál hlavně proti týmům organizovaných profesionálními ligami v Asii (Chinese Professional Baseball League, Korea Baseball Organization, Nippon Professional Baseball). Evropu vyzval i tchajwanský národní tým. Duely se hrály na stadionu v Taichungu, kam se vejde i 20 000 diváků. Evropský výběr skončil poslední, ale byl to zážitek.

„Já to hodnotím pozitivně. Čísla mohou vypadat jakkoliv, ale na pálce se mi dařilo hlavně ze začátku, ke konci mě už trošku postihla smůla. I když jsem trefoval balony dobře, končily u soupeřů. Ale to je baseball,“ věděl Chroust, kterého do Zimní ligy pomohl nominovat Michal Muller, jenž vedl český baseballový tým na univerzitních hrách v Jižní Koreji.

Největší dojem udělal na českého reprezentanta trénink asijských hráčů. „Nedá se to vůbec porovnávat s tím, jak se trénuje v Evropě. Třeba jak se připravují na zápas, to je něco úžasného,“ neskrýval úžas Chroust.

„Asiaté velice rádi běhají, viděl jsem rozcvičku Japonců - hodinu běhali člunkové běhy, byli unavení, ale na zápas připravení. Trénují až deset hodin denně, na to nejsme zvyklí. Jsem student, musím chodit do školy, kdybych trénoval takhle dlouho, tak po jednom dnu umřu, nebo se mi něco stane,“ líčil Chroust.

Jak vypadala třeba rozcvička před utkáním: pálkaři se rozpalují, nadhazovači běhají... A pak jdou všichni sbírat míčky. Jenže i během toho trénink probíhá. „V Evropě si během sbírání hodíme tak 30 nebo 40 míčů. To vnitřní polaři Japonců nachytali kolem 200 balonků. A po zápase šli všichni do posilovny. Je to taková asijská armáda,“ tvrdil Chroust.

Všiml si pak i další zajímavé věci – asijští pálkaři jsou mentálně velmi silní hlavně v situaci, kdy měli dva strajky. „To je moment, který je na psychiku těžší, ale vždycky si poradili. Byli naprosto dominantní.“  

Odpověď na otázku, jak asijské baseballisty porážet Chroust nemá, ale ví, že to může jít. „Psychicky jsou nezlomní, hodně trénují, ale musíme si uvědomit, že jinak velké rozdíly nejsou. Na začátku to jsou stejní hráči, jako my. Určitě se dají porážet,“ tvrdí Chroust.

Českou reprezentaci čeká v březnu kvalifikace na World Baseball Classic. Česko se tam utká o jedno postupové místo s Mexikem, Nikaraguou a Německem. Skupina se rozehraje od 17. do 20. března v Mexiku. A bude to první velký test pro český tým, který se netají ambicemi dostat se na olympijské hry v roce 2020 v Tokiu.

„Tam by se spousta z nás chtěla dostat, olympiáda je jako modla. Věřím, že se nám to podaří,“ doufá Chroust.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud