9. března 2023 • 15:45

Homerun, strike, inning. Projděte si základní pravidla baseballu

Autor: fisa
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Baseball - sport, o kterém se v posledních měsících i díky úspěchu české reprezentace hodně mluví. Jestli se vám ve spojení s ním vybaví jen pojem homerun, nevadí. Kapitán národního týmu Petr Zýma vám ve videu vysvětlí základní pravidla hry, která je národním sportem v USA a stále si po celém světě získává čím dál větší oblibu.



Slovo baseball pochází z anglického “base” - meta a “ball” - míč. Jedná se tedy o pálkovací míčovou hru, kdy proti sobě stojí dvě družstva po devíti hráčích. A jaký je jejich hlavní cíl? Podobně jako u jiných kolektivních sportů získat více bodů než soupeř. 

Zápas se odehrává na venkovním hřišti ve tvaru diamantu, které dělíme na vnitřní pole, v němž hraje šest polařů (infielders) a je ohraničeno spojnicemi met. Za ním se nachází vnější pole, kde působí zbylí tři polaři (outfielders).

Hráči chodí po jednom na pálku a snaží se odpálit míč, který hází nadhazovač (pitcher) protějšího týmu. Po úspěšném odpalu musí pálkař (hitter) doběhnout minimálně na první metu a stává se z něj běžec. Cílem po něm jdoucích pálkařů je posunout svého spoluhráče na další metu a pokud hráč zvládne zvládne oběhnout všechny čtyři, aniž by byl vyoutován, jeho družstvo získává bod. Nesmíme zapomenout ani na vysvětlení pojmu homerun. Jedná se o situaci, kdy se pálkaři podaří odpálit míč až za plot a díky tomu jeho tým získává automaticky minimálně jeden bod.

Může se také stát, že pálkař bude na odpalu třikrát chybovat a nastává takzvaný out. 

Po třech autech se týmy vystřídají. Hraje se devět směn tzv. inningů. Oba týmy tedy hrají devětkrát na pálce i v obraně. Zápas není nijak časově omezený a nikdy nemůže skončit remízou.

Představili jsme vám stručný výklad pravidel, ale jaké další podrobnosti oblíbené hry popsal ve videu kapitán?

> Mají hráči přesně stanovené pořadí na pálce?

> Do jakého prostoru se musí trefit nadhazovač?

> Jak se nazývají míče, které se do vyznačeného místa nevejdou?

> Jaké typy odpalů existují?

> Jakými způsoby mohou obránci znemožnit soupeřům bodovat?

> Co znamená strike?

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud