1. října 2023 • 22:05

České ME v baseballu ovládli Španělé. Euforie v Brně před rekordní návštěvou

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

Španělští baseballisté jsou podruhé mistry Evropy. Ve finále v Brně porazili před rekordní návštěvou 2394 diváků Velkou Británii 11:2, zlato získali po 68 letech. Na trůnu vystřídali Nizozemce, kteří brali bronz po vítězství 5:4 nad Německem.



Španělé prošli jako jediní turnajem bez porážky a získali první kontinentální triumf od roku 1955. Celkem slaví 19. medaili. Čtvrtfináloví přemožitelé českého týmu Britové naopak nevyužili šanci vybojovat premiérové zlato, zopakovali své nejlepší umístění z let 1967 a 2007.

Finálový duel sledovalo na stadionu Draků nejvíce diváků v historii ME. Během osmi dnů navštívilo turnaj v pěti českých městech dohromady 23.438 fanoušků.

Španělé vykročili za zlatem hned v úvodní směně, kdy získali při nadhozech Austina Hassaniho pět bodů. Britové sice odpověděli čtvrtým homerunem Nicka Warda na turnaji, snížili ale jen na 1:5. Od druhé směny vystřídal Hassaniho „na kopci“ Chris Messer, jemuž se podařilo španělský útok zastavit. Ve čtvrtém inningu měli Britové po chybách soupeřova nadhazovače Pabla Guilléna obsazené všechny tři mety a žádný out. Zvládli ale stáhnout jen jeden bod.

Španělé definitivně zlomili odpor soupeře v šesté směně. Před jejím úvodem přepustil Messer místo Jacobu Escheovi, změna se ale Britům nevyplatila. Přemožitelé Čechů ze skupiny A Španělé se nejprve vrátili po dvoubodovém homerunu Wandera Encarnacióna do pětibodového vedení a vzápětí přidal další homerun za dva body Engel Beltre. Místo Escheho dokončil inning Demoi Hodge.

Španělé v závěru díky precizní obraně žádné drama nedovolili. V deváté směně ještě přidali dva body a mohli po posledním autu soupeře slavit.

Čtyřiadvacetinásobní mistři Evropy Nizozemci získali bronz poprvé. Nenavázali sice na čtyři mistrovské tituly po sobě, ani posedmadvacáté v řadě však nechyběli na stupních vítězů. Na Nizozemce „zbyl“ duel o třetí místo po semifinálové prohře se Španělskem 6:7, ve finále chyběli „Oranjes“ poprvé od roku 1967.

Nizozemci vedli díky třem bodům z šesté směny 3:1, ale Němci si po úspěších v sedmém a devátém dějství vynutili pokračování. V extra směně tým trenéra Jendricka Speera dokonce vedl, Nizozemci ale v dohrávce reagovali a po homerunu Dashenka Ricarda získali rozhodující dva body.

Češi zakončili ME v sobotu. Po vítězství nad Izraelem 5:1 obsadili počtvrté za sebou páté místo.

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud