30. září 2023 • 21:36

Baseballisté berou páté místo, v posledním duelu přehráli Izrael 5:1

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští baseballisté obsadili na mistrovství Evropy počtvrté za sebou páté místo. Ve svém závěrečném utkání porazili v Brně Izrael 5:1. Tým trenéra Pavla Chadima prožil před zaplněnými tribunami vítězné loučení a zakončil turnaj s bilancí čtyř výher a dvou porážek. Souboje o medaile se bez českých reprezentantů uskuteční v neděli.



Národní tým táhli za výhrou nad stříbrnými medailisty z minulého ME spolehliví nadhazovači Tomáš Ondra s Janem Tomkem, důležitými odpaly se blýskl Eric Sogard. Češi inkasovali jen v první směně, v dohrávce ale ještě vývoj otočili a pak už byli v obraně stoprocentní.

O šanci na historické medaile přišli čeští baseballisté po čtvrtfinálové prohře s Velkou Británií (2:12). Po dnešní výhře zopakovali konečné umístění z let 2016, 2019 a 2021. Pátí skončili na ME celkově posedmé. Jejich maximem zůstává čtvrté místo z roku 2014.

Češi zahájili zápas s nadhazovačem Tomášem Ondrou, který nastoupil do turnaje podruhé. V sestavě byl i Jakub Hajtmar, jenž se po osmnácti letech loučil s reprezentační kariérou.

Izraelští hráči zahájili duel před 1542 diváky útočně a hned v první směně obsadili všechny tři mety. Po doběhu Benjamina Rosengarda se ujali vedení, další body jim ale už česká obrana nepovolila.

Chadimův tým ihned reagoval. Po Sogardově odpalu a chybě izraelské obrany vyrovnal William Escala a poté doběhl i Sogard. Sedmatřicetiletý Američan s českými kořeny, který strávil přes deset let v elitní MLB, uspěl i ve druhé směně. Po jeho dalším odpalu doběhl Marek Chlup a Češi vedli 3:1.

Izraelského nadhazovače Itaie Spinozu vystřídal čtyřiačtyřicetiletý Šlomo Lipetz. Ani on ale Sogardovu úspěšnou bilanci na pálce nezastavil. Po dalším odpalu rodáka z Phoenixu doběhl pro čtvrtý bod znovu Chlup.

V šesté směně vystřídal Ondru na nadhazovacím kopci Tomek a držel s českou obranou Izrael bez dalšího bodu. Ve stejném dějství vystřídal Chadim loučícího se Hajtmara, který si po odchodu ze hřiště vyslechl potlesk tribun.

Češi už v závěru větší drama nedovolili. Po doběhu Vojtěcha Menšíka zvýšili na 5:1. Utkání doházel v deváté směně Jake Rabinowitz a národní tým zakončil poslední útok Izraele dvojautem.

Mistrovství Evropy v Česku vyvrcholí v neděli. Ve finále se utkají Španělsko s Velkou Británií, o bronz se střetnou Nizozemsko s Německem.

Výsledky mistrovství Evropy baseballistů

O 5. místo: Česko - Izrael 5:1.

O 7. místo: Francie - Švédsko 13:0.

O 9. místo: Itálie - Chorvatsko 6:5.

O 11. místo: Belgie - Švýcarsko 8:3.

O 13. místo: Řecko - Ukrajina 8:4.

O 15. místo: Rakousko - Maďarsko 15:5.

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud