9. dubna 2018 • 14:57

Penguins se vrací do Prahy! Ragbyový tým přijede po 19 letech

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Další lahůdka čeká na české ragby. Příští úterý se národní tým střetne se slavným výběrovým klubem Penguins, který se do Česka vrátí poporvé od roku 1999 a přiveze hráče z Anglie, Irska, Itálie, Austrálie a Nového Zélandu.



„Penguins jsou často označováni za nejzájezdovější klub světa - dosud hráli s nejrůznějšími soupeři od reprezentačních týmů až po kluby v sedmdesáti dvou zemích světa,“ vysvětluje člen marketingové komise ragbyové unie Martin Charvát.

Česká reprezentace v posledních letech míří vzhůru. Jihoafrický trenér Phil Pretorius tým omladil a mužstvo se opakovaně utkává s kvalitními soupeři z jižní polokoule. Po zápasech s týmy New Zealand Ambassador´s, Barbarians nebo jihoafrickým Supa Barbarians se teď postaví anglickému výběrovému týmu Penguin International RFC.

„Je to slavný výběrový klub. Podobně jako další kluby tohoto typu si zve špičkové hráče z nejrůznějších klubů a zemí na jednotlivé zájezdy a utkání,“ říká Charvát.

Klub Penguins byl založen v roce 1959 v Anglii Tony Masonem a Alanem Wrightem. Za svůj hlavní cíl si vytyčil podporu rozvoje ragby ve světě hrou i tréninkem.

Proto Penguins pravidelně vyrážejí do všech možných koutů světa nejen předvést špičkové ragby, ale i pomoci místním trenérům a týmům s nejmodernějšími tréninkovými metodami. Součástí jejich výjezdů tak bývají společné a ukázkové tréninky s místními hráči i trenéry.

Penguins mají s českým ragby zkušenosti

Penguins už v Česku několikrát hráli. V roce 1997 porazili Spartu 111:10, český národní tým do dvaceti tří let 51:26 a českou reprezentaci 55:28.

V roce 1999 s nimi přijel i jihoafrický ragbista s českými kořeny Joel Stransky, který svým legendárním dropgólem rozhodl v nastaveném čase finále MS mezi Jižní Afrikou a Novým Zélandem v roce 1995. Stransky tehdy využil toho, že se nejednalo o plné mezinárodní utkání a naskočil do něj na české straně. Česko pak Penguins podlehlo jen těsně 27:31.

V pondělí 16. dubna Penguins absolvují společný trénink s českými dětmi na hřištích na Markétě a na Tatře. V úterý 17. dubna pak odehrají na hřišti Tatry Smíchov utkání s českou reprezentací, výkp bude v 17.30.

Mezi jejich hlavními oporami budou Angličan Cameron Mitchell, který si zahrál za výběr anglických hrabství, Ir Ricky Lutton nebo Brook Tremayne, člen širší reprezentace Nového Zélandu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud