Ivo Pospíšil
15. srpna 2014 • 15:23

Šachisté urvali historický skalp Ruska. Jenže pak už další „gól" nepřidali

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Podařilo se jim urvat obrovskou senzaci, když v ní ale mohli pokračovat dál, nevyužili toho. Až na 26. místě skončili čeští šachisté na olympiádě v norském Tromsö. Mrzutější o to víc, neboť v průběhu porazili favorizované Rusy společně se světovou čtyřkou Alexandrem Griščukem. Po té výhře ale jejich sen skončil. Remizovali pak s Běloruskem, Rumunskem a padli s Francií a Arménií.



Jedna velká šance vyšla do ztracena.

„Je to bezpochyby obrovská senzace,“ radoval se prezident Českého šachového svazu Viktor Novotný, když jeho tým ve složení David Navara, Viktor Láznička, Zbyněk Hráček a Vlastimil Babula porazil v průběhu šachové olympiády favorizované Rusko.

Jen pro porovnání, bylo to stejné překvapení a historická chvíle, jako by Češi ve stolním tenise porazili Čínu. V tu chvíli jim patřilo i třetí místo. Pokud to však chtěli potvrdit, nezdařilo se jim to.

A po prohrách s Francií, Arménií či remízách s Rumunskem a Běloruskem přišel sešup až na konečnou 26. příčku.

„Píše se to těžko, přetěžko. Závěr olympiády se nám nevydařil, na výsledku již nic nezmění, že byl tenhle závěr hodně smůlovatý. V předposledním kole jsme nedotáhli do konce zcela vyhraný důležitý zápas s Bělorusy. Řečeno fotbalovou terminologií: nastřelili jsme několik břeven a tyčí, ale bohužel nevsítili žádnou branku. Znamenala by vítězství a zaručeně udržení na nejvyšších příčkách,“ litoval na stránkách Nss.cz kapitán reprezentace Vlastimil Jansa.

Češi, kteří tak byli nasazení jako osmnáctí, skončili, hůře než byl jejich původní cíl. A to právě zhruba v první osmnáctce.

„Gól  jsme ostatně nedali od skvělého zápasu s Ruskem již žádný a to bylo rozhodujícím činitelem našeho propastného pádu v celkové tabulce. Po bitvě se najde spousta generálů, kteří zaručeně vědí, proč k tomu došlo, ale je třeba si k serioznímu hodnocení nechat pár dní odstup. Určitě jsme herně celkově nezanechali špatný dojem, o to více mrzí celkový "sešup"  v tabulce,“ dodal proto Jansa.

Podívejte se, jak Navara porazil Griščuka
 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud