16. července 2018 • 06:25

Stoupa Cup je zpět! Z benefice je pomalu společenská událost

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejbalový turnaj Stoupa Cup se hraje od roku 2006, jako vzpomínka na tragicky zesnulého kamaráda a aktivního hráče hokejbalu Ondru „Stoupu“ Vaculíka. Každoročním konáním turnaje (tentokrát se hraje 28. července) si můžete společně s hráči a fanoušky připomenout tuto nešťastnou událost. První turnaj se uskutečnil v roce 2006 a od té doby urazil velký kus cesty. Stala se z něj společenská událost nejen pro Vsetín, ale i pro celorepublikovou hokejbalovou veřejnost.



První ročníky se konaly jako přátelský turnaj, kdy se na hřišti za Průmyslovou školou sešlo pár hokejbalových nadšenců a kamarádů, kteří si zahráli hokejbal a vzpomněli na Ondru. Rok od rok turnaj získával na prestiži a vzbuzoval zájem nejen u hráčů ze Vsetína.

Najednou bylo hřiště za vsetínskou průmyslovkou, kde se turnaj každoročně koná známým pojmem i v hokejbalových městech České republiky. Účast hokejových či hokejbalových reprezentatnů, extraligových hokejistů dnes už není ničím vyjímečným. Namátkou se dá jmenovat účast Martina Adamského, Petra Vampoly, Erika Hrňi, Marka Dubce, Ondřeje Němce. Z hokejbalových person Vsetín tradičně navštěvují například Tomáš Kudela, Tomáš Fejfar, Martin Kruček, Michal Trčka, Michala Dědič, Tomáš Wróbel, Jan Rímský a další hokejbaloví reprezantanti.

Turnaj však není jen o sportu. Postupem času se z něj stala i společenská událost, na kterou se těší všichni hráči, fanoušci i kamarádi. Každoročně po turnaji se pořádá after party. Zde všechny horké hlavy, znesvářené boji na krev mezi mantinely usedají ke společnému stolu. Prapor zábavy již tradičně drží regionálně nadnárodní umělec Bolek Vjaclovský. Za tónů jeho kytary se ze soupeřů stávají nerozluční přátelé.

Stoupa Cup

Kde: za průmyslovou školou ve Vsetíně

Kdy: 28. července, začíná se v 7:30 a finále v 16:00

Od roku 2016 je snaha využít stoupající popularity turnaje, který je od té doby brán jako benefiční. Pomoc byla tehdy cílena rodině čtyřletého Kubíka Stříteského z Ratiboře, který v té době sváděl boj s akutní lymfoblastickou leukémií. Kromě finanční hotovosti, která se vybrala v den konání turnaje na hřišti, byl před konáním akce otevřen také transparentní účet (tento účet byl otevřen po dobu cca jednoho a půl měsíce), na který bylo možno taktéž posílat finanční příspěvky. Sbírka s názvem „Kapitán je Kuba“ vynesla skoro 280 000 Kč. Finanční dary rodina malého Kubíka využila na dovybavení dětského pokojíčku se speciálními hygienickými požadavky.

V roce 2017 se v nastaveném benefičním trendu pokračovalo. V rámci turnaje a "Benefice Vojta" jsme podpořili rodinu tříletého Vojtíka Změlíka. Vojtík trpí metabolickou vadou v buněčném jádru, což laicky řečeno znamená, že se Vojta pomalu a opožděně vyvíjí po pohybové, mentální i sociální stránce. Po ukončení této benefice jsme rodině Změlíkových přeposlali na účet 350 000 Kč, která byly použity na pořízení a výcvik asistenčního psa pro malého Vojtíka a na další nezbytné pomůcky.

V roce letošním se k turnaji Stoupa Cup pořádá benefice další, tentokrát s názvem "Nikdy se nevzdávej". Pro tento rok byl změněn koncept celé akce a pomoc je cílena většímu počtu dětí s různým druhem postižení. V tomto úmyslu pomohl O.P.S. Auxilim ze Vsetína, který právě tyto děti sdružuje. Pokud vše dobře dopadne za vybrané prostředky bude po dohodě s paní ředitelkou Auxilia Boženou Mikulíkovou celoročně podporováno zhruba pět desítek dětí, konkrétně v canisterapii, hipoterapii a multisenzorické stimulaci.

Již v tuto dobu je otevřen transparentní účet č. 2201425944/2010 (Fio Banka), kam je možné zasílat jakoukoliv částku, která úmysl pomůže zrealizovat. Stejně jako v letech minulých, nedílnou součástí této benefice bude internetová dražba cenných sportovních relikvií, které věnují samotní sportovci.

V letošním roce do aukce své věci darovaly takové hvězdy jako například hokejisté Jakub Voráček, Martin Straka, Dmitrij Jaškin, Ondřej Němec, Dominik Kubalík, Tomáš Plekanec, Jakub Kovář, fotbalisté Tomáš Rosický, Antonín Barák, basketbalistka Kateřina Elhotová, plážové volejbalistky Markéta Sluková Nausch s Barborou Hermannovou a další.

Tato aukce probíhá 14 dní před turnajem, konkrétně od 13. do 27. července. Nad letošním Stoupa Cupem převzal záštitu Starosta města Vsetína pan Jiří Růžička, hraje se za podpory Českomoravského hokejbalového svazu a pod dohledem kamer České televize.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud