12. března 2020 • 18:30

Judisté zachránili ME, šampionát v Praze se přesunul na červen

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dobrá zpráva v temných časech, mistrovství Evropy v judu v Praze k obětem koronaviru nepatří. Český svaz vyjednal změnu termínu a šampionát se místo prvního květnového víkendu uskuteční od 19. do 21. června.



Dva životní závody během pouhých šesti týdnů. To je vyhlídka českých judistů v čele s šampionem Lukášem Krpálkem. Pražské mistrovství Evropy v O2 areně se posunulo do června, jen měsíc a půl před olympijský turnaj v Tokiu.

„Jsem rád, že se našel červnový termín, i když mít dva vrcholy tak blízko sebe bude náročné. Ale poperu se s tím,“ slibuje Krpálek.

Pozdější termín byl pro český svaz východiskem z kritické situace. Světová federace IJF zrušila všechny turnaje do konce dubna a další komplikací pro pořadatele jsou aktuální opatření vlády kvůli pandémii koronaviru.

Koronavirus a sport ONLINE: vše o odložených zápasech, zrušených sezonách a nakažených sportovcích ZDE >>>

„Byl náš zájem, abychom šampionát přesunuli na pozdější termín, protože hrozilo vážné nebezpečí, že nás koronavir přemůže,“ vysvětluje předseda svazu Jiří Dolejš. „V původním termínu bychom šampionát nemohli upsořádat. Ve spolupráci s evropskou i světovou federací se nám povedlo najít vhodný termín.“

Celosvětová omezení kvůli koronaviru rozmetala vrcholnou fázi olympijské kvalifikace. Podle nového rozpisu je ME v Praze na programu jen týden před její uzávěrkou.

„Je to hodně dobrý termín a šampionát v něm může proběhnout,“ říká Dolejš. „Předcházela tomu samozřejmě jednání s vedením O2 areny, hotely. Potřebovali jsme zabezpečit kapacitu. Měli jsme štěstí, takže jsme spokojeni. Samozřejmě, nějaké ztráty tam jsou, ale kdyby se šampionát neuspořádal, byly by daleko větší. Partneři se chovali vstřícně.“

ME v judu v Praze (19.-21. června)

INSTAGRAM: @czechjudo
FACEBOOK: facebook.com/czechjudo

Pražské mistrovství Evropy bylo s předstihem téměř vyprodáno. Zakoupené vstupenky zůstanou v platnosti i pro nový červnový termín. Bude záležet na dalším vývoji situace, posunutí šampionátu ale zatím pořadatelům vyřešilo největší problémy.

„Je větší šance, že tady Evropu budeme mít, a že na ní uvidíme naše sportovce,“ pochvaluje si Dolejš.

Judisti teď musí, stejně jako další vrcholoví sportovci, řešit uzavření sportovišť.

„Řešíme to provizorně. Tým na Evropu i na olympiádu se musí připravovat,“ říká Dolejš. „Budou trénovat ve venkovních podmínkách v přírodě v omezeném počtu lidí. Trenéři musí najít prostředky, které jsou v tuto dobu možné. Určitě dojde ke změně harmonogramu přípravy reprezentačního družstva.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud