6. srpna 2023 • 12:44

Česká senzace v olympijské disciplíně! Marie Horáčková je mistryní světa

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: Slovácko - Sparta 2:4. Letenští jsou o krok blíž k titulu, zářil Kuchta
SESTŘIH: Plzeň - Mladá Boleslav 3:0. Jasná záležitost, hosté se zvedli až v závěru
VŠECHNA VIDEA ZDE

Lukostřelkyně Marie Horáčková se senzačně stala mistryní světa. Na šampionátu v Berlíně už postupem do finále zajistila Česku účastnické místo na olympijských hrách v Paříži a v duelu o zlato pak porazila Mexičanku Alejandru Valenciaovou. 



Pětadvacetiletá Horáčková v německé metropoli po sedmém místě v kvalifikaci porazila pět soupeřek a je teprve druhou českou světovou šampionkou v individuální soutěži v historii. Po 85 letech navázala na úspěch Františka Hadaše.

Česká reprezentantka ovládla turnaj z pozice 42. lukostřelkyně světového žebříčku. V úterní kvalifikaci obsadila mezi 140 soutěžícími sedmé místo a díky tomu měla ve čtvrtečním play off v prvních dvou kolech volný los. Pak porazila 6:2 domácí Charline Schwarzovou, která na šampionátu byla členkou zlatého družstva a s týmem vybojovala i bronz na olympiádě v Tokiu, a Žanu Pintaričovou ze Slovinska (6:4).

Dnes ve čtvrtfinále deklasovala 6:0 reprezentantku korejské velmoci a světovou třináctku Lim Si-hjon a do finále postoupila po stejném výsledku přes japonskou soupeřku Nodu Sacukiovou. A podobně suverénní byla Horáčková už s jistotou olympijské kvóty i v souboji o zlato proti vítězce kvalifikace Valenciaové. Pátou ženu z olympijské soutěže v Tokiu, jež před dvěma lety byla v japonské metropoli třetí v mixu s Luisem Álvarezem, porazila 29:28, 28:27 a 29:27. Mexičanka získala stříbro po bronzu z týmové soutěže, třetí skončila Sacukiová po výhře nad Američankou Casey Kaufholdovou.

Horáčková se může těšit na druhou účast na OH. V Tokiu navázala na svoji maminku Barboru, která závodila na pekingské olympiádě. Při premiéře vypadla v prvním kole a obsadila 33. místo, letos skončila pátá na Evropských hrách v Krakově. Na MS bylo jejím maximem předloňské 17. místo.

Horáčková se stala první českou lukostřeleckou medailistkou na MS v samostatné české historii. Dosud poslední cenný kov získala v roce 1961 pro tehdejší Československo Božena Deptová, která skončila třetí v Oslu. V individuálních soutěžích na vrcholné akci to byl pro československou lukostřelbu tehdy devátý cenný kov, o jedinou zlatou se postaral Hadaš na šampionátu v Londýně v roce 1938.

Kdo je Marie Horáčková?

Datum a místo narození: 24. prosince 1997, Plzeň

Výška a váha: 179 cm, 75 kg

Klub/trenér: LK Arcus Plzeň/Zdeněk Horáček

Účast na OH: 2021 (Tokio)

Úspěchy: MS 2023 (Berlín) - zlato, několikanásobná mistryně ČR v terčové, terénní i halové lukostřelbě

Ostatní: v lukostřeleckém prostředí vyrostla, oba rodiče se věnovali tomuto sportu, její matka, Barbora Horáčková, soutěžila na OH v Pekingu v roce 2008, její otec Zdeněk Horáček ji trénuje; v roce 2013 absolvovala první zahraniční závod; od té doby získala několikrát titul mistryně ČR v terčové, terénní a halové lukostřelbě; v roce 2021 si vedla nejlépe z českých lukostřelců na MS, skončila sedmnáctá; v témže roce startovala na OH v Tokiu, skončila v prvním kole vyřazovací části; letos na Evropských hrách v Krakově byla blízko postupu do bojů o medaile, ale nakonec vypadla ve čtvrtfinále se Španělkou Eliou Canalesovou a obsadila páté místo; po dnešním triumfu je teprve druhou českou či československou světovou šampionkou v individuální soutěži lukostřelby v historii; na lukostřelbě se jí nejvíce líbí, že je to individuální sport a že učí člověka sebeovládání, nenahraditelný je podle ní pocit z výstřelu; její oblíbenou hudbou je rock a oblíbenými filmy Avatar a Nedotknutelní.

Marie Horáčková je mistryní světa v lukostřelbě
Marie Horáčková je mistryní světa v lukostřelbě

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud