Martin Hašek
30. května 2018 • 08:46

Theophilos míří do Velké! Kůň Dostihového klubu iSport.cz zvládl kvalifikaci

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mít svého koně ve Velké pardubické je sice pro mnohé majitele jen marným sněm, u cesty osmiletého hnědáka Theophila do slavného dostihu ale může být každý. Kůň, kterého si veřejnosti otevřený Dostihový klub iSport.cz pronajímá od trenéra Josefa Váni, skončil o víkendu čtvrtý v první kvalikaci a principál s ním počítá do Velké.



U stájí na pardubickém závodišti pálilo sluníčko a trenér Josef Váňa s širokým úsměvem zdravil třicítku členů dostihového klubu. „Tak se vykašleme na Itálii a pojedeme Velkou, ne?“ zahlaholil.

A z hloučku kolem zaznělo: „Jdeme do toho!“

Po sobotní kvalifikaci se zdá se, neobvyklý příběh největšího dostihového syndikátu v zemi nepůjde zahraniční cestou, ale míří přímo do Velké pardubické. Osmiletý hnědák Theophilos, kterého si Dostihový klub iSport.cz už třetím rokem od Váni pronajímá, v sedle s Markem Stromským překvapivě zavedl koně z oranice a na trávu vbíhal s náskokem několika metrů v čele. V cílové rovině se sice propadl na čtvrté místo, svým výkonem si ale řekl o start ve Velké pardubické, ačkoli je kurz slavného dostihu o víc než kilometr delší než kvalifikace.

„Myslím, že s distancí problém nebude, jenom musí žokej udržet nervy na uzdě. On se mu zdál v oračce v takové síle, že nemůže prohrát,“ líčil Váňa.

Theophilos sice v nabité konkurenci nepatřil k favoritům, žokej Stromský si ale hlídal pozici, v klidu spolu prošli kurzem a při náběhu na trávu si dovolili chvilku euforie a vypálili dopředu. Drama sledovala třicítka členů dostihového klubu z lóže na tribuně v cílové rovince a svého koně bouřlivě podporovala.

„Možná doplatil na to, že jsem šel brzo dopředu. Ale on mi v oračce dobře polepšil a věděl jsem, že do cíle nemám moc,“ vysvětloval Stromský. „Měl jsem asi chvíli počkat, ale do října to pan Váňa vyřeší a nachystá ho. Má proto cit, já mu věřím, nechám to na něm. Perfektní kůň, svezl jsem se úplně luxusně. Nevím, jak to bude v říjnu, jestli ho budu mít, tak se těším.“

Dostihový klub iSport.cz je veřejnosti otevřený a v současnosti největší z českých syndikátů. Členů už je kolem stovky, ale zájemci se stále mohou přihlásit na stránkách www.dkfans.cz. V sobotu v Pardubicích budila skupinka klubových členů pozornost zelenobílými šálami se jménem koně, kterého před dostihem společně pozdravili v paddocku.

„Su rád, že kůň dělá radost!“ prohlásil Váňa o koni, který mimo jiné už dvakrát vyhrál Prvomájovou steeplechase v Lysé nad Labem a dvakrát skončil druhý v Poplerově memoriálu v den Velké pardubické.

Překvapivým hrdinou kvalifikace se však stal Talent trenérky Hany Kabelkové, která tak první kvalifikaci ovládla po šesti letech. Tehdy vyhrál Trezor, jenž se úspěchy v kvalifikacích proslavil.

Talent v dramatickém finiši porazil Ange Guradiana, loňský vítěz Velké pardubické No Time To Lose doběhl třetí. Theophilos za ním zaostal o tři a půl délky.

První kvalifikace na Velkou Pardubickou - Velká cena města Pardubic (5800 m, pětiletí a starší koně, dotace 400 000 Kč): 1. Talent (ž. Kousek, tr. Kabelková, stáj DS Kabelkovi), 2. Ange Guardian, 3. No Time To Lose, 4. Theophilos. Čas: 7:44,51. Výrok: boj 1/2 - hlava - 3 1/2.

DOSTIHOVÝ KLUB ISPORT.CZ

Veřejnosti otevřený dostihový klub, který si klade za cíl vlastnit jednoho či více dostihových koní a umožnit tak členům za minimální roční poplatek prožívat pocity majitelů závodních koní. Klub zahájil činnost na podzim 2015 a v současnosti si pronajímá hnědáka Theophila od majitele a trenéra Josefa Váni, u Jockey Clubu je registrována stáj Dostihový klub iSport-Váňa. Přihlásit se můžete na www.dkfans.cz

THEOPHILOS

Osmiletý hnědák běhá v  barvách Dostihového klubu iSport.cz od roku 2016. V první sezoně v Pardubicích vyhrál steeplechase cross country IV. kategorie. Vloni i letos vyhrál Prvomájovou steeplechase v Lysé nad Labem, v sezonách 2016 a 2017 skončil vždy druhý v Poplerově memoriálu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud