4. února 2016 • 05:00

Kouzlo Vladaře, jak tráví zimu koně Dostihového klubu

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Koňský ráj za každého počasí. Tak nějak to vypadá v tréninkových střediscích Josefa Váni během zimy. V Mlýncích a Bohuslavi na Karlovarsku se tu připravují i hnědáci Theophilos a Power Zar. Oba koně trenér Váňa pro letošní sezonu pronajal Dostihovému klubu iSport.cz, do něhož je pro zájemce stále vstup otevřený.



Pavla Váňová se uprostřed dopoledne ve stájích na Bohuslavi třese zimou. Je v jezdeckém a ruce v tenkých rukavicích horlivě tře o sebe.

„Do rána trošku přituhlo, škrabali jsme auto a zapomněla jsem si šálu. Ale dneska bylo počasí úplně úžasný,“ říká Váňová během jednoho z klasických zimních dní, v nichž od rána k poledni natřikrát vyráží se svými koňmi k blízkému vrchu Vladař. Tam koně ze stájí jejího manžela Josefa Váni nabírají sílu pro novou sezonu.

„Na Vánoce začínáme zimní objemovou přípravu. To znamená, že koně ze začátku jednou, od půlky ledna už i dvakrát lezou kopec Vladař, ale ne ty nejtěžší cesty, co tam jsou. Říkáme tomu Vladař lehký,“ popisuje Váňa. „Teď už jsou ve stadiu, že chodí Vladař těžký. S přibývajícím časem začnou chodit dechovky, sem tam si jdou zacválat na dráhu. Ale rychlé práce přijdou až tři týdny, posledních deset dní, před dostihem.“

Kouzlo Vladaře, jak tráví zimu koně Dostihového klubu
Video se připravuje ...

Mezi sedmi desítkami Váňových koních jsou i dva, kteří budou v letošní sezoně běhat v barvách Dostihového klubu iSport.cz. V Česku unikátní projekt si klade za cíl nabídnout normálním lidem zážitky majitelů dostihových koní. Zájemci se můžou za klubový poplatek 1000 korun na rok zapojit zde http://www.eshop-rychle.cz/dostihovy_syndikat.

Šestiletý Theophilos si zatím na překážkách zvyká, ale v listopadu už vyhrál dostih na menším závodišti v Kolesách. Se sedmiletým Power Zarem Váňa už v letošní sezoně počítá pro Velkou pardubickou.

„Už je profík. Ukázal, že suprově skáče. Věkem nabírá zkušeností, znalostí. Je to příjemný kůň na ježdění. Podle mě i pro Pardubickou letos může být,“ říká žokej Josef Váňa mladší, který na Power Zarovi jezdí v tréninku. „Já si myslím, že ho tam budeme směřovat. Určitě ho tam přihlásíme. V sezoně se ukáže, jestli na to má, nebo nemá. Půjde nějaké kvalifikační dostihy, skokově tam problém nebude.“

Oba koně dostihového syndikátu jsou v současnosti ustájeni v Bohuslavi pod dohledem Pavly Váňové.

„U nás to je tři měsíce objemové práce. Do jara je moc necváláme a musí namakat objem. Jenom kopce, kopce, kopce,“ vysvětluje Váňová.

„Dneska měli naplánované dva těžké Vladaře. Projeli jsme hodinovou trasu, pak jsme nakonec vyšplhali do kopce, sešli Vladař dolů a ještě jednou jsme ho dali nahoru. Tohle bude trvat do března,“ líčí Váňová na konci jednoho z tréninkových dnů.

Koně v Bohuslavi mají k dispozici ideální tréninkové podmínky. Ráno pracují na Vladaři, poté ale mají celé odpoledne na relaxaci v rozlehlém výběhu. Theophila i Power Zara po tréninku čeká rychlá sprcha, aby se zbavili bláta. Hned poté je ale trenérka Váňová vypouští na pastviny.

„My to takhle praktikujeme s manželem těch třicet roků, co to spolu děláme. Je to pro koně hlavně úžasný relax,“ líčí Váňová. „My odpracujeme, odložíme sedla, vykoupeme koně a okamžitě jdou do výběhu. Nám se příčí, že koně odpracují, jsou ještě rozhajcovaní, zavřou se do boxů a jsou tam do druhého dne, než jdou pod sedlo. My, když ve čtyři hodiny zavíráme, jsou pokorní a rádi, že jsou doma. Dělají nám pomyšlení.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud