26. července 2020 • 10:00

Hvězdný český žokej je už tři týdny v umělém spánku. Utrpěl těžký pád

Autor: bda
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tři týdny již není ve startovních listinách německých rovinových dostihů jméno žokeje Filipa Minaříka. V pátek 3. července měl těžký pád v dostihu v Mannheimu a poté byl uveden do umělého spánku v nemocnici v Mannheimu. V sobotu německý kalendář nabídl dostihy v Hannoveru, ale český dostihový rekordman (více než 1700 vítězství) leží v umělém spánku na několik kilometrů vzdálené prestižní soukromé klinice INI-Institutu.



Do Hannoveru byl Filip Minařík převezen před dvěma týdny a ve středu vydala jeho manželka Katja Minarik prohlášení dostihové servery v Německu a České republice. „Prožíváme těžké období, ale Filip je teď v nejlepších rukou. Institut je na podobné případy zařízen, navíc máme v Hannoveru naštěstí část rodiny. To mi výrazně ulehčuje situaci a také péči o dceru Finju,“ uvedla Katja Minarik v prohlášení pro server Jezdci.cz.

V pondělí Filip Minařík absolvoval několikahodinovou operaci těžce zlomené nohy, nyní se lékaři věnuji poraněním hlavy. Katja Minarik ve svém prohlášení doplnila. „Je to těžký proces, všichni dělají maximum, Filip teď potřebuje čas na rekonvalescenci. Nemá smysl dávat nějaké prognózy. Každý, kdo se někdy setkal s problematikou traumat hlavy a pacientů v umělém spánku ví, že se situace může průběžně měnit. Vím, že Filip je velký bojovník, všichni teď musíme být trpěliví a dát mu čas.“

Filip Minařík působí v Německu od roku 1996, čtyřikrát se stal německým jezdeckým šampionem, vyhrál několik dostihů nejvyšší světové kategorie grupa 1, jezdil největší světové dostihy, v posledních letech přes zimu jezdil v Japonsku. Dosáhl na mety, o kterých se jeho předchůdcům v sedle ani nesnilo. Mezi turfmany u našich západních sousedů má výborné jméno, a tak reakce kolegů a přátel přišla vzápětí. Patrick Gibson spustil sbírku na platformě Go fund me (https://www.gofundme.com/f/filip-minarik). Tato platforma byla v permanenci již před několika lety, když se vybíralo na ochrnutého žokeje Freddie Tylického.

Na pomoc Filipu Minaříkovi se dá přispívat pomocí platebních karet i z České republiky. Sbírka byla spuštěna ve čtvrtek a v sobotu odpoledne bylo od 857 lidí z celého světa vybráno více než 65 tisíc euro. Patrick Gibson ke sbírce mimo jiné napsal. „V této iniciativě nám jde o pomoc zvláštnímu člověku. Filip Minařík, čtyřnásobný německý šampion, manžel Katji a šťastný otec okouzlující dcery Finji. Kdo Filipa zná, tak ví, že ve svém životě prožil mnoho velkých a těžkých chvil. Nikdo nežije svým povoláním s takovou vášní jako Filip. Teď prožívá nejtěžší dostih svého života.“

 

K finanční podpoře zraněného Minaříka vyzval na twitteru i hvězdný Frankie Dettori, který v sobotu vyhrál v Ascotu posedmé dostih King George VI and Queen Elizabeth Stakes, čímž vyrovnal vyrovnal legendu Lestera Piggotta.
K finanční podpoře zraněného Minaříka vyzval na twitteru i hvězdný Frankie Dettori, který v sobotu vyhrál v Ascotu posedmé dostih King George VI and Queen Elizabeth Stakes, čímž vyrovnal vyrovnal legendu Lestera Piggotta.

 

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud