Květoslav Šimek
27. dubna 2022 • 13:10

Rekordman pojede v Itálii, do Lysé se ale vrací Theophilos se Stromským

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dvanáctiletý hnědák Theophilos z Dostihového klubu iSport-Váňa rozjede dostihovou sezonu v Lysé nad Labem. Senzační vítěz Velké pardubické z roku 2019 se v sedle s Markem Stromským v neděli představí v Prvomájové steeplechase o 150 tisíc korun. Dostih na 4200 metrů už dokázal Theophilos v minulosti dvakrát vyhrát, triumfoval v letech 2017 a 2018 s Janem Kratochvílem. Ten bohužel přijde o šanci na prodloužení unikátního rekordu. Prvomájovou vyhrál osmkrát (!) za sebou, o víkendu ale bude startovat v italském San Siru.



„Ano, budeme prvního května v Lysé nad Labem startovat,“ potvrdil Theophilův sezonní rozjezd trenér Josef Váňa starší. V původním plánu sice byla až první kvalifikace na Velkou pardubickou, která je na programu 21. května v Pardubicích. Ovšem Theophilos je po zimě v pohodě, připravený a vyběhne už o víkendu v Lysé nad Labem.

V začátcích krosové kariéry tam dokázal Theophilos dvakrát vyhrát. Prvomájovou steeplechase ovládl v letech 2017 a 2018. O rok později pak přidal i vítězství ve Velké pardubické. V Lysé byl u jeho dvou vítězství žokej Jan Kratochvíl. Ten si v Prvomájové drží unikátní bilanci, od roku 2014 ji pokaždé vyhrál. Zvítězil osmkrát za sebou.

Fyzioterapie s mrkví. Je to od starých koňařů, usmívá se Váňová
Video se připravuje ...

Kratochvíl sérii odstartoval s Rabbit Wellem (2014 a 2015), pak vyhrál s Ange Guardianem (2016), dvakrát s Theophilem (2017 a 2018), Power Zarem (2019) a Forever Dryem (2020). Všechny trénoval Josef Váňa starší.

Neporazitelnost Kratochvíl udržel i před rokem s klisnou Antalgique od trenéra Luboše Urbánka. Tentokrát ale bude v Lysé chybět. V neděli bude jako drtivá většina žokejů, včetně Theophilova parťáka Josefa Bartoše, v Itálii.

Do sedla se tak vrací zkušený Marek Stromský. Dostihy v Lysé začínají ve 14 hodin, Prvomájová steeplechase je na programu v 17 hodin. Na startovní listině je šest koní, dva od Josefa Váni. Kromě Theophila (v Tipsportu je nabízen v kurzu 1,75:1) i osmiletý Shoemaker (Anton Orčinskij).

Nejvážnějším soupeřem by měl být Larizano (Jaroslav Myška, trenér Stanislav Popelka), který loni v říjnu vyhrál dostih Crystal cupu v polské Wroclawi a v roce 2019 Velkou slušovickou. Zkušeným překážkářek je také sedmiletý Mobilization (Adam Čmiel, trenér Radim Bodlák).

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud