Květoslav Šimek
31. května 2022 • 15:45

Bývalý žokej Kub po pádu v tréninku bojuje o návrat do života

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Třiapadesátiletý Ivan Kub, bývalý úspěšný žokej a trenér, se pere s následky těžkého zranění po pádu v tréninku. Má poraněnou páteř a míchu, na jeho podporu se připravuje sbírka v rámci Nadačního fondu Jockey Clubu ČR. V dostihovém prostředí se zvedla vlna solidarity, bývalého kolegu v těžké situaci chtějí podpořit i přední čeští žokejové. „O Derby budu jezdit pro Ivana,“ řekl například Martin Laube pro server Jezdci.cz s tím, že veškeré peníze vyježděné v den Českého derby chce věnovat právě Ivanu Kubovi.



Ivan Kub se těžce zranil při nehodě v tréninku. Minulý víkend byl v českobudějovické nemocnici probrán z umělého spánku. „Utrpěl vážné poranění páteře a následující operace bohužel potvrdila předchozí předpovědi lékařů, že Ivan, nestane-li se zázrak, zůstane po poranění míchy na spodní část těla nepohyblivý,“ napsal jménem rodiny publicista a Ivanův bratranec Miloslav Vlček na serveru Fitmin & Turf Magazín.

„V tomto okamžiku je stále ve vážném, ale stabilizovaném stavu a lékaři se po fixaci páteře soustředí na léčbu poškozených plic. Ivan vnímá okolí a reaguje, kvůli intubaci zatím nemůže mluvit.“

Ivan Kub patřil k nejlepším českým žokejům, v roce 2000 se stal vicešampionem na rovině. Jeho největšími úspěchy byla vítězství v české i slovenské verzi Velké jarní ceny s Blueridge Dancerem. Skvělé výsledky měl i v sedlech koní Mir Sada, Gay Devila, Hyphena nebo Laureny. Jezdil pro trenéry Jaroslava Kunčara, Václava Chaloupku, Františka a Romana Vítkovy. Na vrcholu kariéry mu dával pravidelně příležitosti i František Holčák.

S návratem do života chce Ivanu Kubovi pomoci řada dostihových subjektů v čele s Jockey Clubem ČR, který pro podobné případy před časem zřídil Nadační fond JC ČR. „Plánovali jsme vlastní veřejnou sbírku, ale je to velice administrativně i časově náročné a především jsme netušili, že nám Jockey Club nabídne pro tento účel využít Nadační fond,“ informoval Miloslav Vlček.

„Dostalo se nám pro Ivana podpory ze všech stran a jsme za všechny nabídky velice vděčni. Víme, že bude pomoc potřebovat a budeme velice rádi, pokud nám pomůžete pro něj vytvořit podmínky a prostředí, aby se mohl vrátit k co nejplnohodnotnějšímu životu.“

Bývalého kolegu chtějí podpořit i žokejové. „Teď je důležité, aby se Ivan co nejdříve vrátil k životu a mohl opět začít normálně fungovat,“ řekl Martin Laube pro Jezdci.cz.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud