Květoslav Šimek
12. ledna 2023 • 10:45

Dostihy smutní: uhynul kůň, kterého nikdo nechtěl, pak vydělal rekord

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
Draft NFL bude honbou na quarterbacky, můžou být hvězdy i propadáky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jedenáctiletý hnědák Subway Dancer, nejbohatší kůň české rovinové historie, který se dokázal senzačně prosadit v Anglii i ve Francii, uhynul kvůli těžké kolice. Informoval o tom Fitmin a Turf Magazín. Urostlý hnědák, Kůň roku 2018, kterého v nejúspěšnějších letech vedl rodinný tým trenéra Zdeno Koplíka, vyhrál dostihy kategorie grupa 2 a grupa 3 ve Francii. Mezi jeho nejvýraznější úspěchy patří i třetí místo v Champion Stakes v anglickém Ascotu.



Ze 44 startů sice Subway Dancer zvítězil jen čtyřikrát, ale připsal si hned patnáct dotovaných výsledků elitní kategorie blacktype. Na dotacích vyběhal 11 151 320 korun. Žádný jiný kůň v českém tréninku na rovinách takhle úspěšný nebyl.

Subway Dancer se narodil v Irsku jako odchovanec hřebčína De Saint Pair. Se skvělým původem, nicméně na dražbě ročků si ho za nabízených 60 tisíc eur nevybral nikdo. Jako dvouletý, ani tříletý nevyběhl. Až příliš narostl, byl velký, těžkopádný. V listopadu 2015 zaujal na dražbě ve francouzském Deauville agenta Chrise Richnera, který ho nabídnul Zdeno Koplíkovi. Stáj Bonanza tehdy Subway Dancera koupila za 3000 eur (75 tisíc korun).

Na velkou kariéru to zpočátku nevypadalo. Trenér Koplík ho dokonce v jedné chvíli zkoušel prodat do parkuru a military, ale u Aleše Opatrného neuspěl.

Premiérově, už jako valach, na dráhu vyběhl v březnu 2016 ve francouzském Hyeres. Skončil šestý z desíti, žádná sláva. První vítězství získal ve třetím startu s Radkem Koplíkem ve Wissembourgu, v premiérové čtyřleté sezoně nakonec absolvoval deset startů. V tom posledním už se na těžké a podmáčené půdě ukázal parádně, v Lyonu s Koplíkem ovládli grupa 3 dostih. Což byl první milionový zářez na dotacích.

Žokej Váňa slaví 70: Koně se nedají trénovat za patnáct tisíc
Video se připravuje ...

Přesto byl ještě v září 2017 nabízen v rámci Arc Sale v dražebním ringu společnosti Arqana. Ani tehdy si ho za 110 000 eur (přes 2,8 milionu korun) nikdo nekoupil. Od té doby na dotacích vydělal přes 7 milionů korun.

Největší úspěchy? Senzační triumf v hlavním dostihu mítinku Prix du Conseil de Paris v Longchamp na 2200 metrů v říjnu 2019. Subway Dancer tam odskakoval v kurzu 56:1. Přesto šokoval. Sedmiletý hnědák připravovaný rodinným týmem Koplíků suverénně vyhrál. Právě tímto vítězstvím se posunul do role nejbohatšího rovinového koně české historie, přiblížil se hranici 11 milionů korun. Dosavadní rekordman Darsalam vyběhal 9,2 milionu.

„Je prostě vidět, že Subway Dancer je podzimní kůň,“ komentoval trenér Zdeno Koplík pro Fitmin a Turf Magazín. „Už v práci chodil dobře. Když mu sedne půda, ukáže, že je nejlepším koněm v republice.“

Obrovský ohlas mělo i senzační třetí místo v Champions Stakes v Ascotu 2018 před zraky anglické královny. Pro srovnání, tento dostih byl dotovaný zhruba 38 miliony korun! V Británii je to druhá největší dotace po klasickém Derby. Champions Stakes je nejbohatším dostihem otevřeným pro starší koně. Třetí místo Subway Dancera s Radkem Koplíkem byl neskutečný úspěch.

Paradoxní je, že v Česku se Subway Dancer na dostizích neukázal ani jednou. Nejblíže startoval v Bratislavě. V červnu 2021 skončil s Ingrid Janáčkovou-Koplíkovou pátý ve Velké ceně Slovenska.

NEJVĚTŠÍ ÚSPĚCHY SUBWAY DANCERA

1.místo:

Prix du Conseil de Paris (Gr.2)

Prix Andre Baboin - Grand Prix des Provinces (Gr.3)

2. místo

Qatar Prix Dollar (Gr.2)

Prix Gontaut - Biron Hong Kong Jockey Club (Gr.3)

3. místo

Quipco Champion Stakes (Gr.1)

Grand Prix de Vichy (Gr.3)

Grand Prix de Marseille (L)

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud