27. ledna 2024 • 14:15

Švédský protest proti supergólu. VAR není povinnost, zní verdikt

Autor: Miroslav Mazal
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Strhující házenkářský večer má ostrou dohru. Švédská federace podala oficiální protest po semifinálové porážce (30:34 po prodl.) na mistrovství Evropy. Vyrovnávací „supergól“ Francie po uplynutí hrací doby byl pravděpodobně dosažen v rozporu s pravidly, sudí však nevyužili možnost konzultace s videorozhodčím. Disciplinární komise EHF v sobotu protest Seveřanů zamítla.



Zdálo se, že je to již beznadějná situace. Francouz Elohim Prandi si ale po uplynutí hrací doby vzal míč a z volného hodu senzačním obstřelem kolem švédské zdi vyrovnal na 27:27. Sen Seveřanů o postupu do finále mistrovství Evropy se v tu chvíli zbortil, v prodloužení už na favorita neměli.

Jak ukázaly opakované záběry, hráč PSG svého spoluhráče z francouzského klubu, švédského gólmana Andrease Palicku, překonal v rozporu s pravidly.

Zvedl totiž obě nohy ze země – nejdříve pravou, pak i levou…

Tento moment se stal krutým vyústěním divokého závěru druhého poločasu. „V posledních minutách bylo opravdu cítit, že rozhodčí chtěli, aby Francie vyhrála,“ prohlásil zdrcený Felix Claar, který stál na straně poražených. 

Švédská federace sice podala oficiální protest, jenže na výsledku se nic nezmění.

„Panel rozhodl, že je na uvážení rozhodčích používat technologii VR (Video Review). Není to povinností. VR se používá pouze tehdy, když mají rozhodčí vážné pochybnosti o správném rozhodnutí nebo když nejsou schopni správně vidět situaci,“ stojí v prohlášení Evropské házenkářské federace (EHF). „Je pouze na rozhodnutí rozhodčích nebo delegátů, zda VR použijí. Protest se proto zamítá jako nepřípustný.“

Kontroverzní situaci ve Švédsku nemohou tak snadno skousnout. „Ve sportu byl zaveden videorozhodčí. Proč video nepoužili v takové situaci, kdy se rozhoduje, který tým postoupí do finále? Švédsko předvedlo neuvěřitelný druhý poločas. Jak nemohli zkontrolovat situaci na videu? Je to pro mě naprosto nepochopitelné,“ zlobila se ve studiu Viaplay házenkářská expertka Johanna Ahlmová. 

„Za posledních 18 sekund druhé půle tam byly tři situace a ani jednu nešli zkontrolovat. Je to skandál,“ nebral si servítky Jonathan Carlsbogärd. 

I přes pocit křivdy se Švédové budou muset zkoncentrovat na zápas o bronz proti Německu, Francie si v neděli zahraje o titul proti Dánsku (17.45, živě ČT sport).

Vstoupit do diskuse
3
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud