20. dubna 2022 • 21:47

Senzační pomsta házenkářek. Porazily olympijské vítězky, ME je blíž

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

České házenkářky ve třetím utkání kvalifikace mistrovství Evropy senzačně porazily olympijské vítězky a obhájkyně stříbra z Francie 31:30. Svěřenkyně trenéra Jana Bašného získaly první body ve čtyřčlenné skupině a zvýšily šanci na postup na listopadový šampionát. Češky jednomu z nejlepších týmů poslední doby oplatily vysokou prohru 22:38 z úvodního venkovního duelu.



Českému celku patří ve skupině stále poslední místo. Bašného svěřenkyně mají stejně bodů jako třetí Ukrajina, druhé Chorvatsko je na tom o dva body lépe. Na šampionát postoupí první dva celky ze skupiny. Češky odehrály zatím jen tři zápasy, březnové duely s Ukrajinou byly kvůli ruské invazi odloženy a jejich osud je nejistý. V neděli v klíčovém utkání nastoupí házenkářky v Chorvatsku.

Do reprezentace se po dvou a půl letech a mateřské pauze vrátila dlouholetá kapitánka Iveta Korešová a opět táhla český tým. V zápase zaznamenala hned osm branek, z toho pět ze sedmimetrových hodů a společně s Markétou Jeřábkovou byly nejlepšími střelkyněmi utkání.

Podvečerní výhra Chorvatek na neutrální půdě proti Ukrajině postavila český celek před nutnost pokusit se o senzaci proti vysokému favoritovi, který na posledním evropském i světovém šampionátu vybojoval stříbro. Domácí outsider v Plzni od začátku působil hladovějším dojmem a udržoval si dvou až tříbrankový náskok. I díky tomu, že se mezi tyčemi se dařilo Kudláčkové.

Po změně stran Češky nepustily Francii ani jednou k vyrovnání a necelých 11 minut před koncem zvýšila Jeřábková na 26:22. Výběr galského kohouta pak zabral a podařilo se mu dotáhnout na rozdíl jednoho gólu.

Do české branky se dostala náhradnice Mučková, která přispěla několika zákroky, a domácí už senzační vítězství nepustili. V závěru jim pomohla i přesilovka. Francouzky se ještě jednou dotáhly na jednu branku, ale Češky už několik zbylých sekund zkušeně podržely míč.

Zvláštní význam má vítězství nad Francií pro trenéra Bašného, jenž v zemi galského kohouta dlouhá léta působí na klubové úrovni a aktuálně vede druholigový Achenheim Truchtersheim. Olympijské vítězky v kvalifikaci poprvé ztratily body.

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 1 (čtvrtfinále)
Články odjinud


Články odjinud