Ondřej Němec
Premium
5. listopadu 2019 • 17:25

Kdo je Attila Végh: nesnáší násilí, ztrácel motivaci. Co řekl Buchinger?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Skoro sto devadesát centimetrů výšky, široká ramena a ruce jako lopaty. Attila Végh se pro zápasení narodil. Jak udatným bojovníkem je, dokazoval na mimořádně prestižních kolbištích, v americkém Bellatoru nebo polské KSW. V prvně jmenované organizaci se dokonce stal šampionem těžké váhy. Tím se dotkl vrcholu, po kterém toužil, a trochu z něj možná vyprchala motivace do dalších střetů. Před bitvou s Karlosem Vémolou se v něm prý ale probudilo pověstné zvíře, jakým kdysi v kleci býval. Ve velkém profilu o něm mluví třeba Pavol Neruda, v zamčené části článku najdete také rozhovor o Véghovi s jeho kamarádem Ivanem Buchingerem.



Máte-li možnost mluvit s lidmi, kteří znají osobně Attilu Végha, většinou mluví podobně a s nadšením. „Obrovský vtipálek... Moc hodný člověk... Dobrák, který by mimo klec neublížil mouše...“ shodují se všichni. Velikán slovenského MMA má zkrátka skvělou pověst.

Jedním z těch, co znají čtyřiatřicetiletého rodáka z Dunajské Stredy možná nejlépe, je Pavol Neruda, zakladatel a promotér organizace Oktagon MMA. V roce 2013 o něm dokonce napsal knihu Cesta k titulu MMA World Champion.

„Když jsem poznal Attilu, připadal mi ohromně zajímavý ten kontrast, že zápasník v nejtěžším bojovém sportu na světě je takový smíšek. A když někam přijde, tak to tam rozzáří. Všichni se za chvíli smějí, hned je dobrá nálada,“ vysvětluje Neruda důvody, proč se rozhodl napsat knihu právě o Véghovi. „Jeho nikdy nevidíte mrzutého, naštvaného nebo agresivního.“

Jeden z hlavních mužů Oktagonu byl doslova fascinován protikladem tvrdého válečníka v kleci a naprosto pohodového člověka mimo osmistranný ring.

Boj mám mít jasná pravidla

Už odmala byl Végh vedený k zápasení, což bylo dáno i regionem, v němž se narodil. Z Dunajské Stredy a z Gabčíkova pocházelo mnoho skvělých zápasníků ve volném stylu. A otec malého Attilu vždy k tomuto sportu směřoval a nutil do pravidelných tréninků.

„Ale pořád nechápu, kde se bere to, že se tak milý člověk jako on chce s někým bít a mlátit jej tak, aby ho přinutil se vzdát. To je pro mě pořád záhada,“ podivuje se promotér. „Navíc mi jednou říkal, že je mu špatně,

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud