Marián Šustr
Premium
10. února 2024 • 04:45

Platy v kleci. Jak se v Česku uživí bijci MMA? Insider odhalil čísla i rizika

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bojovníci se už sportem dokážou uživit. MMA zažilo za posledních šest let obrovský boom, s nímž výrazně vystoupaly i platy profesionálních bijců. „Kdybych měl dva až tři zápasy za rok, uživím se, ale nebyl by to žádný luxus,“ líčí Matěj Kuzník, zápasník Oktagonu. Na domácí scéně se prosadila i kontroverzní organizace Clash of the Stars, která proti sobě staví celebrity a influencery. „Neznám platy ostatních. Myslím, že se to odvíjí od popularity. Já bych se tím určitě neuživil,“ soudí Daniel Bek, účastník posledního galavečera.



Nastupovali za jednotky tisíc, nyní mohou bojovat o miliony. MMA dříve stálo na okraji sportovního světa, ale během posledních let získalo respekt i obrovskou vlnu nových fanoušků.

Popularita odstartovala nárůst platů bojovníků, kteří se ještě před několika lety neměli šanci uživit. Ani statisícové výplaty však nejsou dostatečné, zní od profesionálů. Vysoké částky navíc inkasují i aktéři bizarních duelů na galavečerech Clash of the Stars.

„Když jsem začínal, dostával jsem za zápas pět až deset tisíc korun. Za éry GCF se moje výplata pohybovala od dvaceti do třiceti tisíc,“ vypráví bijec Matěj Kuzník o úvodních letech kariéry (2011 až 2017). „Stejně jsem dostával i v začátcích v Oktagonu, protože

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
1
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud