14. října 2019 • 06:29

Na cestách nechybí nic. Volkswagen Grand California má vše, co potřebujete

Autor: Martin Machala (auto.cz)
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Volkswagen začal prodávat plnohodnotný obytňák se vším, co na cesty potřebujete. Jmenuje se Grand California.



Volkswagen má s obytňáky letité zkušenosti, vždyť model California patří k legendám (celkově se prodalo již 140 tisíc kusů). Stále se však jedná jen o dodávku uzpůsobenou pro přespání, s výsuvným střešním stanem, kuchyňkou a vnější sprchou bez toalety. Z pohledu delšího cestování nevýhoda, na druhou stranu můžete vůz přes týden využívat jako normální auto.

Grand California je opravdu grand. Za základ totiž posloužila o číslo větší dodávka Crafter. Počítat tak musíte minimálně s šestimetrovou délkou, v případě Grand Californie s označením 680 a prodlouženým rozvorem se už blížíte sedmi metrům. Delší Grand California se však s výškou v pohodě vejde do třech metrů, kratší provedení kvůli nástavbě tuto metu překračuje, pozor tedy na nízké mosty, podjezdy…

Kratší ale vyšší verze nabídne lůžko i v horní části interiéru. Vzhledem k rozměrům se hodí hlavně pro děti.Foto Archiv

Právě nástavba stojí za tím, že v kratším provedení 600 přespí až čtveřice cestovatelů. Postel v horní části nad sedačkami řidiče a spolujezdce však vyhoví nanejvýš dětem, dospělí musí na lůžko v zadní části vozu. Pod ním se pak nachází poměrně štědrý zavazadlový prostor nebo bomby s plynem pro topení a sporák v kuchyňce.

Pokud budete cestovat maximálně ve dvou, určitě popřemýšlejte o verzi 680. Tu Volkswagen zamýšlí jako luxusnější obytňák nejvýš pro dvojici – užijete si tak víc místa a pohodlí na „palubě“ (hlavně díky větší posteli).

Obě verze svorně disponují zmíněnou kuchyňkou a chemickou toaletou, která je součástí sprchového koutu. Vše je samozřejmě maličké, hlavně v koupelničce se musíte uskrovnit, minimálně jako nouzovka ale poslouží spolehlivě. U obytňáků jsou samozřejmostí odkládací prostory, využitý je každý centimetr. A nebojte se, pivo i bílé víno budou mít díky ledničce vždy správnou teplotu.

Ve sprchovém koutě najdeme i toaletu. Místa je samozřejmě pomálu, minimálně jako nouzovka však poslouží spolehlivě.Foto Archiv

Varianty 600 i 680 se prodávají s jediným motorem, nafťákem 2.0 TDI/130 kW, který je vždy spojený s osmistupňovým automatem. Vzhledem k rozměrům i hmotnosti a předpokládané dovolenkové náloži se jedná o minimum, na německé dálnici se však přes sto třicítku dostanete celkem v pohodě. Spotřeba se logicky velmi odvíjí od jízdního stylu a zatížení, zmíněný dálniční průlet přinese průměry nad dvanácti litry, klidnějším tempem se přiblížíte desítce.

A cena? Kratší Grand California 600 se prodává od 1 398 027 Kč, delší a luxusnější 680 stojí minimálně 1 450 978 Kč včetně DPH. Příplatková výbava je však přebohatá, pořídit si můžete třeba satelit, router LTE nebo fotovoltaické panely…

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud