8. dubna 2018 • 18:58

Vettel ovládl i druhý závod sezony, Hamilton se vytáhl na třetí místo

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Také druhý závod nové sezony formule 1 vyhrál Sebastian Vettel. Pilot Ferrari v dnešní Velké ceně Bahrajnu těsně porazil Valtteriho Bottase. Na třetím místě dojel druhý jezdec Mercedesu a úřadující mistr světa Lewis Hamilton, který odstartoval až z deváté pozice.



Vettel, jenž na okruhu v Sáchiru triumfoval i před rokem, vyrazil z pole position a navíc mu vyšla riskantní strategie, protože pro vítězství si dojel na 38 kol starých pneumatikách. Bottas se díky tomu na čtyřnásobného mistra světa sice šest kol před koncem dotáhl, ale německý pilot dokázal první místo ubránit.

„Asi deset kol před koncem jsem do vysílačky hlásil, že mám všechno pod kontrolou, ale lhal jsem. Myslel jsem, že mě Bottas předjede,“ řekl Vettel. „Nasadili tvrdší gumy a byl to skvělý plán, ale o malý kousek vyšel ten náš. Bottas sice dostal čuchnout, ale na předjetí už neměl dost kol. O to větší radost mám z vítězství,“ dodal.

„Věděl jsem, že Vettelovi by mohly odejít gumy a mohl by se začít trápit. Ale neměl jsem dost času. Druhé místo beru jako velké zklamání, příště už je musíme dostat,“ přidal Bottas. „Horko nám prostě nesvědčí, proto se nám tady nedaří. Ale v Číně budeme silnější,“ dodal šéf Mercedesu Toto Wolff.

Respekt musí být! Valtteri Bottas gratuluje k vítězství Sebastianu Vettelovi
Respekt musí být! Valtteri Bottas gratuluje k vítězství Sebastianu Vettelovi

Hamiltonovi patřilo na startu kvůli nepovolené výměně převodovky po pátečních trénincích až deváté místo, ale velmi rychle se dokázal probojovat vpřed. V pátém kole dokonce v jedné zatáčce předjel tři vozy a netrvalo dlouho a posunul se na čtvrtou příčku.

„Celý závod byl o tom, jak nejlépe napravit napáchané škody. Trochu mě štvalo, že nám moc nefungovalo rádio a komunikace je základ, když se snažíte dojet Vettela,“ uvedl Hamilton. „Ale s třetím místem jsem spokojený, přece jen jsem startoval až z deváté pozice,“ dodal.

Čtyřnásobnému šampionovi nahrála i smůla Kimiho Räikkönena a dvojice pilotů Red Bullu. Hned ve druhém kole totiž z ničeho nic vypnul vůz Danielu Ricciardovi, zatímco Max Verstappen v souboji s Hamiltonem poškodil zadní kolo a i když se po zastávce v boxech vrátil na trať, také on musel vzápětí skončit.

Räikkönen zase musel odstoupit ze třetího místa po nevydařené druhé výměně gum ve 36. kole. Finský pilot sice dostal pokyn k výjezdu z boxů, ale neměl dobře připevněné levé zadní kolo a navíc přejel nohu mechanikovi, který se zlomeninou holenní i lýtkové kosti skončil v nemocnici.

„Dostal jsem zelenou, tak jsem se rozjel. To je moje práce. Nemůžu vidět, co se děje za mnou a bohužel jsem ho zranil. Snad bude brzy v pořádku,“ řekl Räikkönen. „Mám trochu smíšené pocity. Vyhrál jsem, ale náš mechanik se zranil,“ přidal Vettel.

Stáj Ferrari za nebezpečné počínání dostala od komisařů pokutu 50.000 eur (1,27 milionu korun). Zraněný mechanik se podrobil operaci.Pro životní výsledek si na čtvrtém místě dojel Pierre Gasly z Toro Rosso. Francouzský pilot odjel teprve sedmou Velkou cenu a jeho maximem byla dvanáctá příčka z loňského závodu v Brazílii.

"Jsem super šťastný, tohle jsme nikdo nečekali. To se musí oslavit," prohlásil Gasly.Vettel díky 49. vítězství v kariéře vede po dvou závodech průběžné pořadí šampionátu o 17 bodů před Hamiltonem. O jedenáct méně má třetí Bottas a čtvrtá příčka patří Fernandu Alonsovi, který dnes na páté místo z Austrálie navázal sedmou příčkou a potvrdil stoupající formu McLarenu.

Velká cena Bahrajnu, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Sáchiru:

1. Vettel (Něm./Ferrari) 1:32:01,940 (prům. rychlost 201,025 km/h), 2. Bottas (Fin./Mercedes) -0,699, 3. Hamilton (Brit./Mercedes) -6,512, 4. Gasly (Fr./Toro Rosso) -1:02,234, 5. Magnussen (Dán./Haas) -1:15,046, 6. Hülkenberg (Něm./Renault) -1:39,024, 7. Alonso (Šp./McLaren), 8. Vandoorne (Belg./McLaren), 9. Ericsson (Švéd./Sauber), 10. Ocon (Fr./Force India) všichni -1 kolo.

Průběžné pořadí MS (po 2 z 21 závodů): 1. Vettel 50, 2. Hamilton 33, 3. Bottas 22, 4. Alonso 16, 5. Räikkönen (Fin./Ferrari) 15, 6. Hülkenberg 14.

Pohár konstruktérů: 1. Ferrari 65, 2. Mercedes 55, 3. McLaren 22, 4. Red Bull 20, 5. Renault 15, 6. Toro Rosso 12, 7. Haas 10, 8. Sauber 2, 9. Force India 1.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud