Ivo Pospíšil
1. dubna 2019 • 17:22

Monacký princ Charles. Co (ne)víte o vycházející hvězdě F1 Leclercovi?

Vstoupit do diskuse
0
  • Charles Leclerc si splnil velký sen, závodí za FerrariCharles Leclerc si splnil velký sen, závodí za FerrariFOTO: Reuters

    Princ Charles čeká celý život, že jednou usedne na britský trůn. Tenhle Charles z Monaka však míří za tím, aby (možná ještě dřív) stanul v čele F1. Je mu 21 let, už jezdí za Ferrari… „ a má před sebou velkou budoucnost,“ řekl i Lewis Hamilton poté, co mu triumf o víkendové GP Bahrajnu uzmul jen díky jeho technickým potížím. Víte, že jeho kmotrem byl Jules Bianchi? A že i jeho otec závodil?

  • Budoucnost jako hrom

    Jedna z pozávodních hlášek GP Bahrajnu zněla: Hamilton vyhrál závod, Vettel cenu pro nejlepší smyk a Leclerc naše srdce. Měl blízko k tomu, aby se stal třetím nejmladším vítězem závodu F1, jenže deset kol před cílem mu selhalo zapalování na jednom z motorových válců a ztratil výkon. Jak kruté! „Tu výhru by si zasloužil. I tak je ale před ním skvělá budoucnost,“ uznal Hamilton. A fakt, že jo. Je mu teprve 21 let a už jezdí za Ferrari. V roce 2016 vyhrál šampionát GP3, rok na to F2 a od loňska je i členem F1, kdy se slabým Sauberem získal 39 bodů. Ta výhra v F1 brzy také přijde. 

    Charles Leclerc obsadil ve Velké ceně Bahrajnu skvělé třetí místoFoto ČTK

  • Kmotřenec Bianchiho

    Dělilo je osm let. Byli však velcí kamarádi… a tragicky zesnulý bývalý pilot Jules Bianchi, který před čtyřmi lety zemřel na následky těžké havárie z GP Japonska, byl i Leclerkovým kmotrem! „Je to tak. Poznali jsme se, když jsem byl ještě dítě. Hodně mi pomohl, často s věcmi ohledně závodění. Nyní je to bez něj těžké,“ přiznal dříve Leclerc. Když pak Monačan začínal v motokárách, cvičil se u Bianchiho otce na trati v Brignoles, a sám Jules Bianchi mu zařídil spolupráci s agenturou ARM. Byl to též Bianchi, jemuž byla věštěna budoucnost ve Ferrari. Teď tam ale za ně jezdí Leclerc.

    Charles Leclerc během testů v BahrajnuFoto REUTERS/Thaier Al-Sudani

  • Bitva (i) s Vettelem…

    Jejich spojení se Sebastianem Vettelem ve Ferrari lehce připomíná duo Fernando Alonso – Lewis Hamilton v McLarenu v roce 2007. Jeden zkušený a slavný. Druhý mladý a dravý. Ale oba rychlí. Zatím se uznávají… jak ale italský tým ustojí případné střety v budoucnosti? „Charles má dovoleno jet rychle, jak to jde. Je důležité, aby naši jezdci spolu nebojovali a neriskovali. Pokud bude vpředu, zůstane tam. A pokud bude vpředu i na konci závodu, také tam zůstane,“ slíbil šéf Mattia Binotto. V Bahrajnu to splnil, týmové příkazy nenastaly. Znamená to, že dělení na č. 1 a č. 2 neexistuje?

    Charles Leclers (vpravo) má v týmu parťáka Sebastiana VettelaFoto Profimedia.cz

  • Dostává Němce pod tlak

    Věděl to už na začátku sezony. A teď to má potvrzené. S každou další minelou, kterou Sebastian Vettel udělá, bude na něj Leclerc vyvíjet větší tlak… a odhalovat jeho slabiny. „Budeme vyrovnaní, protože on je fakt talentovaný,“ řekl čtyřnásobný mistr světa a šéf Mercedesu Toto Wolff uznal: „V Leclerkovi vidíme zrod šampiona.“ Zatímco Vettel (vloni chybami zazdil šanci na titul a i v neděli šel do hodin), musí zastavit pád. „Jenže on dosud pokračuje v tom, co dělal vloni. V každé bitvě se vždy roztočil. Musí z tohohle najít cestu ven,“ kroutil hlavou bývalý mistr světa Nico Rosberg.

    Charles Leclerc dostává stájového kolegu Sebastiana Vettela pod tlakFoto ČTK

  • Za přítelkyni italskou krásku

    Tam, kde se Lewis Hamilton objevuje v padoku každou chvíli s novou dívkou, Leclerc je již čtyři roky šťastně zadaný s mladou italskou kráskou Giadou Gianninovou. Oběma je 21 let, jsou spolu už od roku 2015 a na sociálních sítích (hlavně na Instagramu, kde měla Gianninová v jednu chvíli i 21 tisíc fanoušků) sdílí společné fotografie z dovolených u moře, na horách či ze společenských akcí. Stejně jako je však on nováčkem mezi elitou, je i rodačka z Neapole zatím neznámou dívkou. Čím více však bude Leclerc slavnější, tím více bude známá i její image.

    Charles Leclerc se svojí přítelkyní Giadou GianninovouFoto Instagram: Charles Leclerc Fan Page

  • Se slibem umírajícímu otci

    Má ještě dva bratry (Lorenza a Artura), závodnické DNA však pobral od otce Hervého, jenž v 80. a 90. letech účinkoval v motokárách i v sérii F3. Slavných časů svého syna se však nedožil, zemřel po dlouhé nemoci v roce 2017. Podle BBC tehdy Charles otci, jenž si přál, aby jednou jezdil v F1 a stal se mistrem světa, v jeho posledních dnech milosrdně zalhal, že má již s týmem F1 uzavřen kontrakt, aniž by ho ještě měl. „Bylo to těsně před tím, než jsem ho získal. Ve finále jsem ale nelhal, protože jsem teď ve Ferrari a to je neuvěřitelné,“ hájil se Leclerc a dodal: „Teď chci splnit jeho přání.“

    Charles Leclerc je velký talent, jak daleko to dotáhne?Foto ČTK

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud