16. září 2009 • 13:37

Briatore končí v Renaultu, tým přiznal úmyslnou nehodu Piqueta

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Šéf Flavio Briatore a hlavní inženýr Pat Symonds skončili v souvislosti se singapurskou aférou v týmu formule jedna Renault.



Představitelé stáje v dnešním tiskovém prohlášení uvedli, že nebudou zpochybňovat obvinění Mezinárodní automobilové federace (FIA), že v loňské noční Grand Prix Singapuru nechali úmyslně havarovat svého jezdce Nelsona Piqueta mladšího, čímž nepřímo přiznali vinu.

Renault se má z obvinění FIA zodpovídat v pondělí 21. září, do té doby už nebude tým podávat žádné komentáře. Stáj měli na slyšení reprezentovat právě Briatore a Symonds. Renaultu hrozí vyřazení ze šampionátu.


FIA začala rok starý případ prošetřovat koncem srpna, kdy propuštěný jezdec Renaultu Piquet brazilské televizi řekl, že mu vedení týmu nařídilo v Singapuru havarovat. Z jeho nehody měl těžit týmový kolega Fernando Alonso, který skutečně díky přítomnosti zpomalovacího vozu na trati dohnal ztrátu na ostatní vozy způsobenou brzkým tankováním a dojel si pro jediný triumf v sezoně.

Renault dosud verzi o úmyslné nehodě Piqueta odmítal. Briatore dokonce kvůli údajnému křivému obvinění a pokusu o vydírání podal na pilota i jeho slavného otce, trojnásobného mistra světa Nelsona Piqueta, trestní oznámení.



Devětapadesátiletý obchodník Briatore se pohybuje ve světě formule jedna dvě dekády. V 90. letech šéfoval Benettonu a pod jeho vedením získal tým v letech 1994 a 1995 Pohár konstruktérů a Němec Michael Schumacher titul mezi jezdci. Stejný úspěch mu přinesl jeho španělský chráněnec Alonso v letech 2005 a 2006 v Renaultu.

Briatore byl vzhledem ke svým dlouholetým zkušenostem jednou z hlavních postav asociace týmů FOTA. Muž s pověstí bonvivána a playboye je zároveň obchodním partnerem šéfa seriálu Bernieho Ecclestona, společně vlastní druholigový anglický fotbalový tým Queen's Park Rangers.

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud