28. března 2019 • 11:13

Jihomoravský kraj dá letos na Velkou cenu Brna 25 milionů

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jihomoravský kraj dá na letošní ročník motocyklové Velké ceny v Brně 25 milionů korun. Schválilo to dnes zastupitelstvo. V minulých letech kraj dával 20 milionů. Podporu navýšil, protože minulý ročník Grand Prix skončil ve ztrátě. Pořadatelský spolek na ni shání peníze. Závody mistrovství světa se v Brně pojedou v srpnu a letos počtvrté je bude pořádat spolek kraje a města.



Navýšení podpory závodům schválilo v balíčku několika bodů všech 57 přítomných zastupitelů, nikdo nebyl proti ani se nezdržel. O navýšení podpory z dosavadních deseti na 15 milionů se mluvilo i na brněnské radnici, městské zastupitelstvo ale zatím vyšší částku neschválilo.

Spolek má s promotérskou společností Dorna smlouvu na pořádání pěti ročníků GP, dohoda vyprší příští rok. Loňský ročník měl náklady kolem 170 milionů korun. Ze vstupného se vybralo 70 milionů, kraj dal 20 milionů, Brno deset a ministerstvo školství přispělo částkou 39 milionů korun, přestože spolek původně žádal od státu podporu 100 milionů. Kvůli tomu vznikla ztráta 31 milionů korun.

Kraj na smazání ztráty přispěl dalšími více než devíti miliony korun a Brno téměř pěti miliony. Zbylých zhruba 17 milionů spolek žádá od ministerstva školství, které už ale další peníze na loňský ročník dát nechce. Zástupci kraje a města už v minulosti připustili, že pokud se peníze z ministerstva nepodaří získat, budou nejspíš muset ztrátu řešit sami.

Kromě toho pořadatelé jednají se státem o podpoře na zbylé ročníky. Podle posledních informací ministerstvo pro místní rozvoj navrhne vládě, aby dala na letošní závody 65 milionů korun.

Brněnské Velké ceně hrozil v minulosti zánik, protože její předešlý organizátor Automotodrom Brno ji nechtěl kvůli ztrátovosti pořádat. Velký problém činí zalistovací poplatek na získání licence: v minulosti byl ve výši desítek milionů, nyní přesahuje 100 milionů korun. Politici se ale před čtyřmi lety shodli na tom, že závody dělají městu i kraji dobrou reklamu a přinášejí na souvisejících službách do státní kasy stovky milionů na daních.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud