25. března 2023 • 16:13

Snový vstup do sezony. Salač vyhrál kvalifikaci VC Portugalska v Moto2

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Motocyklový jezdec Filip Salač vyhrál kvalifikaci na zahajovací Velkou cenu Portugalska ve třídě Moto2 a podruhé v kariéře odstartuje do závodu mistrovství světa z pole position. Poprvé se mu to povedlo předloni na Sachsenringu ještě v nejslabší kategorii Moto3. Tehdy závod po technických problémech nedokončil.



Na okruhu v Portimau dnes jednadvacetiletý český závodník ovládl kvalifikační boje o 58 tisícin sekundy před Španělem Arónem Canetem. Salačovi se dařilo už v pátečních trénincích, v nichž byl třetí.

„V kvalifikaci se mi povedlo chytit se Acosty. Všechno vyšlo podle plánu. Je to skvělý úspěch, který si zapíšu do své kariéry. Ale je to pouze kvalifikace. Buďme nohama na zemi. Závod je zítra a úspěch bude, pokud to dokončím v Top 10. Sezona bude dlouhá. Pokusím se nedělat žádné hlouposti,“ řekl Salač televizní stanici Nova Sport.

Nedělní závod Moto2 odstartuje ve 13:15. Loni Salač v Portimau obsadil 14. místo.

V kvalifikaci královské kategorie MotoGP dnes dokonce čtyřikrát padl traťový rekord a pole position nakonec získal Španěl Marc Márquez. O 64 tisícin pomalejší než osminásobný světový šampion byl Ital Francesco Bagnaia, jenž následně vyhrál nově zařazený sprint, za který se uděluje poloviční počet bodů.

Úvod sezony zmešká Španěl Pol Espargaró, neboť měl v pátek v tréninku těžký pád a utrpěl pohmoždění plic a zlomeniny čelisti a hrudního obratle. Šéf týmu Tech3 Herve Poncharal uvedl, že jednatřicetiletého jezdce čeká zhruba dvouměsíční pauza.

Do hlavního závodu nenastoupí ani Ital Enea Bastianini, jehož ve sprintu srazil krajan Luca Marini. Třetí muž hodnocení MS z minulé sezony utrpěl zlomeninu pravé lopatky a jeho tým Ducati oznámil, že vedle nedělní Velké ceny vynechá i příští víkend Grand Prix Argentiny.

Kvalifikace na Velkou cenu Portugalska, úvodní závod mistrovství světa silničních motocyklů v Portimau:

Moto3: 1. Sasaki (Jap./Husqvarna) 1:46,789, 2. Rueda (Šp./KTM) -0,374, 3. Kelso (Austr./CFMoto) -0,450.

Moto2: 1. Salač (ČR/Kalex) 1:42,323, 2. Canet -0,058, 3. Acosta (oba Šp./Kalex) -0,284.

MotoGP: 1. M. Márquez (Šp./Honda) 1:37,226, 2. Bagnaia (It./Ducati) -0,064, 3. Martín (Šp./Ducati) -0,228.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud