3. října 2013 • 19:02

Rallye vládne opět Sébastien z Francie. Loeba střídá na trůnu Ogier

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Francouzský jezdec Sébastien Ogier je poprvé mistrem světa v automobilových soutěžích. Titul si zajistil poté, co jeho belgický soupeř Thierry Neuville nevyhrál úvodní rychlostní zkoušku Francouzské rallye.



Právě na asfaltové soutěži ve Štrasburku tak nastalo symbolické střídání na světovém trůnu. Tovární jezdec Volkswagenu Ogier na něj usedl po devítiletém kralování krajana Sébastiena Loeba, který se v letošním roce účastnil jen vybraných závodů MS.

"Dokázali jsme to už dnes a navíc doma. Jsme nepopsatelně šťastní, mám chuť obejmout celý svět," řekl devětadvacetiletý Ogier. "Zaslouží si to, má za sebou skvělou sezonu," prohlásil na adresu svého nástupce Loeb.

První erzetu Francouzské rallye vyhrál Španěl Dani Sordo, na nějž Neuville ztratil sedm desetin sekundy. Ogier dojel další desetinu za ním třetí, což by mu stačilo na titul i v případě, že by Belgičan ve speciálně bodované čtyřapůlkilometrové zkoušce zvítězil.

Ogier měl tři závody před koncem MS v čele průběžného pořadí náskok 83 bodů. Neuville jej mohl předstihnout pouze v případě, kdyby vyhrál všechny zbývající rallye včetně speciálních zkoušek a Ogier už nezískal ani bod.

I sám Belgičan ale přiznal, že to považoval za nereálné. "Už před startem jsme věděli, že šampionát nejde vyhrát, takže pro nás se vlastně nic nemění. Chceme hlavně uhájit konečné druhé místo," řekl Neuville.

Ogier, který loni závodil za volantem fabie, vyhrál v letošní sezoně šest závodů, dvakrát skončil druhý a jen dvakrát se nevešel na stupně vítězů. Už před startem domácí rallye upozornil, že ani předčasná jistota titulu jeho plány nezmění. "Kdyby se to stalo, nezastavíme. Fanoušci se nemusejí bát, pojedeme na vítězství, i s ohledem na Pohár konstruktérů. Já chci vyhrát každou rallye," uvedl Ogier.

Loeb, jenž ovládl šest z předchozích sedmi ročníků Francouzské rallye, skončil v úvodní zkoušce sedmý. Český jezdec Martin Prokop, který se do MS vrátil po vynechané Australské rallye, obsadil v městské erzetě deváté místo s odstupem šesti sekund za Sordem.

Na startu ve Francii jsou i další dva Češi, Tomáš Kostka jede netradičně se zkušeným britským spolujezdcem Chrisem Pattersonem, který nahradil na poslední chvíli zdravotně indisponovaného Miroslava Houště, a s vozem Citroën DS3 WRC jsou šestnáctí.

Hned na začátku přišel o šanci na dobrý výsledek Martin Hudec. Kvůli chybě spolujezdce absolvovali ve Štrasburku jeden okruh navíc a jsou předposlední s více než desetiminutovou ztrátou.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud