Ivo Pospíšil
3. října 2013 • 08:22

VIDEO: Au revoir Séb! Fenomén se ve Francii loučí s rallye

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Devět let po sobě vládl světovému rallye. Desátý rok se o to nepokusil. A jedenáctý už v případě Sébastiena Loeba nenastane. Francouzská rallye, jež ve čtvrtek startuje a proběhne ve znamení duelu mezi ním a Sébastienem Ogierem (který by tu měl slavit titul), se ponese i v duchu rozlučky s nejlepším rallye pilotem historie. Po sezoně totiž odchází do MS cestovních vozů.



Až v neděli dojede do cíle Francouzské rallye a bude se s fanoušky i soupeři klepat po zádech, skončí s tím jedna velká kapitola. Sébastien Loeb, fenomén světového rallye, devítinásobný mistr WRC a jeden z nejlepších závodníků historie, dá svému sportu definitivní sbohem.

„Doufám, že se podívám až do poslední zkoušky v Haguenau,“ přál si na oficiálních stránkách soutěže. „Bude to hezké končit kariéru ve Francii, u mého rodného města. Velmi emocionální.“

Z motorismu neodchází úplně. Jen se z rallye přesune do seriálu cestovních vozů WTCC, kde už letos testoval nový vůz Citroën.

Sébastien Loeb

Věk: 39 let                            
Počet sezon ve WRC: 15                        
Počet závodů: 167                
Počet vítězství: 78                    
Počet pódií: 116                

Počet vyhraných RZ: 896                
Počet titulů: 9       

„Mít nové cíle představuje motivaci. A to vědomí, co mě příští rok, mi možná usnadňuje můj konec ve WRC. Horší je to jen asi pro mého spolujezdce Daniela Elenu, který bude muset končit ve WRC kvůli mně,“ přiznal Loeb.

Už teď je ve Francii jedna z největších sportovních celebrit. Jen za minulý rok si měl třeba vydělat podle časopisu Forbes 45 milionů dolarů.

A devět titulů ve WRC? To se nikomu ve světě nepovedlo. Navíc porážel taková esa jako Pettera Solberga, Marcuse Grönholma nebo Mikku Hirvonena.

„Těžko říct, který z těch soupeřů byl nejtěžší. Absolvoval jsem velké bitvy se všemi třemi a každá byla jiná. Možná ale s Marcusem byly ty nejtěžší. Byl to fakt těžký soupeř.“

Na Novém Zélandě 2007 dokonce prohrál s Grönholmem o 0,3 vteřiny. „To byla jedna z nejlepších bitev s ním,“ vzpomíná.

Proč však Loeb z rallye odchází? Kvůli nástupu možného stereotypu, upřednostnění rodiny i lehké ztrátě motivace. „A než aby se motivace ze závodění vytratila úplně, rozhodl jsem se skončit,” řekl.

„Rallye mi přesto bude chybět, pocit. To, jak kloužete po šotolině nebo sněhu ve vysoké rychlosti, takové pocity prostě na okruzích nezažijete.“

Francouzská rallye je proto tou správnou rozlučkou. Před vlastními fanoušky i se soubojem s mužem, který ho má nahradit – Sébastienem Ogierem z Volkswagenu.

„Pokusím se porvat o vítězství. Bylo by krásné zakončit to výhrou, ale pravda také je, že jsem se tento rok moc na rallye nekoncentroval. Uvidíme, jak se budu cítit v autě a jak se do toho dostanu. A samozřejmě, jak budu schopný stále reagovat na poznámky, které mi navigátor bude hlásit,“ zažertoval. Loučí se legenda…

VIDEO: Sébastien Loeb a jeho umění rallye


       

O rivalitě Sébastiena Loeba a Ogiera ve Francouzské rallye čtěte ve čtvrtečním Sportu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud