30. prosince 2014 • 13:15

Táta kamiony staví, já mu je ničím, směje se před Dakarem Macík

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Martin Macík Jr. se dnes projede ve svém tréninkovém kamionu, na Silvestra nastoupí do letadla směr Buenos Aires, aby se letos opět vydal na závod Rallye Dakar. Martin je profesionálním pilotem závodního kamionu Liaz, týmu KM Racing. Dakaru se jako navigátor účastnil už v předchozích dvou ročnících, loni jeho posádka získala 13. místo. V 25 letech bude nejmladším pilotem Dakaru ve startovním poli kamionů, ale stane se i nejmladším pilotem české historie závodu.



Letošní Rallye Dakar odstartuje 4. ledna 2015 a Martin Macík Jr. Do ní vyrazí pod startovním číslem 525 v posádce společně s navigátorem Miloslavem Janáčkem a technikem Michalem Mrkvou. Tým tvoří také mechanici a majitel týmu, kterým je Martinův otec – Martin Macík starší.

„Táta kamiony staví, já mu je ničím,“ směje se Martin. „Po pravdě, otec mi radí dost často, ale jak to tak bývá, občas se člověk musí sám přesvědčit, aby mohl dát zkušenějším za pravdu,“ dodává.

Technika a většina osobních věcí už byla do Jižní Ameriky odeslána v polovině listopadu. „Vezeme sebou vše potřebné. Naše zázemí je profesionální, kromě závodního kamionu s námi jedou ještě tři doprovodné vozy. Jedním z nich je i „bydlík“, kde máme postele a vše, co potřebujeme pro načerpání nových sil po jednotlivých etapách. Stejně vyladěná je i naše servisní podpora. O závodní kamion se bude starat pět mechaniků, což je i na Dakar docela úctyhodný počet,“ popisuje Macík Jr.

Ten rozhodně nepodcenil ani osobní přípravu. „Poslední 2 měsíce jsem absolvoval nejtvrdší trénink mého života. Vzal si mě do parády osobní trenér, díky kterému mám na kontě přes 200 naběhaných kilometrů a nazvedáno přes 23 000 kg v činkách. A to podotýkám, že jsem nikdy před tím neběhal, ani takto neposiloval,“ vysvětluje Macík a věří, že letošní ročník není jeho posledním, protože zkušenosti jsou jednou ze zásadních podmínek úspěchu v podobném závodu.

„To dokážeme. Účast na Dakaru obnáší spoustu času, energie i finančních prostředků, takže je logické, že jsme před odjezdem mírně napjatí. Ale už dnes plánuji budoucnost a připravuji projekty, které by mi měly pomoci zajistit podporu pro další ročníky. Dakar je běh na dlouhou trať a letošním ročníkem to určitě nekončí,“ popisuje své pocity před odjezdem Martin.

O Martinovi Macíkovi Jr.
Narozen:
23. 04. 1989, Benešov
Úspěchy jako pilot:
Baja Hungaria 2014 – 1. místo
Baja Spain 2014 – 4. místo

Úspěchy jako navigátor:
Dakar 2014 – 13. místo
Silkway 2013 – 7. místo
Dakar 2013 – 18. místo

Otcem Martina Macíka je Martin Macík starší, který se v roli pilota aktivně účastnil Dakaru už od roku 2003 a z roku 2010 stále drží nejlepší české umístění na Jihoamerickém kontinentu.

Martin Macík Jr. bude ve svých 25 letech nejen nejmladším pilotem Dakaru ve startovním poli kamionů, ale současně se stane nejmladším pilotem české historie závodu.
Martin Macík Jr. bude ve svých 25 letech nejen nejmladším pilotem Dakaru ve startovním poli kamionů, ale současně se stane nejmladším pilotem české historie závodu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud