Martin Tomaides
11. června 2018 • 10:21

64 let a konec. Di Grassi ovládl závody v Curychu a psal historii

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z CURYCHU | O víkendu si obyvatelé švýcarského Curychu užili něčeho, o čem se jim dlouhé roky mohlo jen snít. Luxusní město pod dohledem Alp vidělo první závod na okruhu od roku 1955, v jeho středu se premiérově jela elektrická Formule E. Výsledek? Sukces. Na vlastní oči v sobotu a neděli přišlo na trať na 100 tisíc lidí, ti šťastnější pak viděli vítězství úřadujícího šampiona Lucase Di Grassiho z Audi.



Kdo se zajímá o závody a historii je určitě s důvody dlouhé švýcarské pauzy obeznámen, přesto se krátce vraťme o 63 let zpátky. Tehdy se ve francouzském Le Mans odehrála nejtragičtější havárie v historii motorsportu, během které při nehodě Pierra Levegheho přišlo o život 83 lidí a více než 180 bylo zraněno. Hned několik zemí okamžitě zakázalo závodění a žádalo si lepší bezpečnostní podmínky.

Zatímco většina států od zákazu brzy ustoupila, přísní Švýcaři nikam nespěchali. Počkali si až do slunného letního červnového víkendu v roce 2018. „Že můžeme být u toho je pro nás obrovská pocta," řekl ještě před závodem James Barclay, šéf týmu Jaguar Racing. „Velice rychle jsem tu viděl, jak závod obyvatele města oslovil, takže se těším na báječný návrat závodění do Švýcarska," dodal a chválil si krásné posazení trati, jenž byla vytvořena přímo na břehu Curyšského jezera.

Nadšení nemusel Barclay skrývat ani po nedělní kvalifikaci na samotný závod, Mitch Evans totiž pro Jaguar vyjel vůbec první pole position v historii. Po 39 ostrých kolech ale slavil di Grassi, který využil kontroverzních trestů za zvýšenou rychlost, které dostalo hned několik jezdců. Brazilec tak oslavil první triumf v sezoně a sedmý celkově.

Mitch Evans vyjel pro Jaguar vůbec první pole positionFoto Jaguar Racing

„Byl to mimořádný závod a já jsem obrovsky šťastný," řekl vítěz a snažil se popsat tradiční pocity šampiona. „Vyhrát první závod ve Švýcarsku po tolika letech je prostě fantastické a ještě musím pochválit naše auto. Bylo superrychlé a dostalo mě z pátého místa až na špičku," řekl po závodě.

Di Grassi tak díky vítězství poskočil v tabulce na třetí pozici, odložil možnou korunovaci Jean-Érica Vergneho a udržel se před závěrečným dvojzávodem v New Yorku ve hře o druhé místo. A mimochodem splnil slib daný před víkendem a po výhře šel slavit skokem do jezera.

Celý víkend se tak i díky výborné organizaci a skvělému počasí vyvedl, budoucnost sice teprve ukáže, jestli se Formule E do země vrátí, nicméně dojem zanechala velice dobrý.

„Bylo to fantastické a jsme vážně rádi, že jsme byli součástí historie," ví Barclay.

Mitch Evans vyjel pro Jaguar vůbec první pole position
Mitch Evans vyjel pro Jaguar vůbec první pole position

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud