17. června 2018 • 15:20

Fernando Alonso vyhrál s týmem Toyoty slavný závod 24 hodin Le Mans

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dvojnásobný mistr světa formule 1 Fernando Alonso vyhrál poprvé v kariéře s týmem Toyoty slavný automobilový závod 24 hodin Le Mans a útočí na zisk motoristické trojkoruny.



 Španělský pilot spolu s dalším bývalým jezdcem F1 Sebastienem Buemim ze Švýcarska a Japoncem Kazukim Nakadžimou vybojovali ve vytrvalostním závodu pro tuto japonskou automobilku premiérový triumf, který ještě druhým místem podtrhl druhý vůz Toyoty.

"Le Mans jen jednou za rok je málo! Mělo by se to jet každé tři týdny," žertoval nadšený Alonso. Vyhlídky jeho týmu se přitom v sobotu pozdě večer zkomplikovaly poté, co Buemi dostal penalizaci za překročení rychlosti v ochranné zóně. Alonso ale během noci dokázal manko opět smazat a připravil Nakadžimovi pozici, aby dnes mohl soupeře předjet.

"V noci jsem se cítil skvěle. Ani nevím jak, ale podařilo se mi, aby pneumatiky i v nižších teplotách správně pracovaly. Měli jsme dobrou rychlost a měl jsem i štěstí na provoz," dodal šestatřicetiletý rodák z Ovieda.

Alonso dokázal v Le Mans uspět jako první nováček v historii, s týmem navíc vybojoval i pole position. Toyota vytrvalostní klasiku vyhrála při svém 20. startu jako druhá japonská automobilka po Mazdě.

V letošním ročníku ale startovala jako jediný tovární tým, vítěz poslední tří sezon Porsche tentokrát závod vynechalo.K získání vysněné trojkoruny chybí Alonsovi jen triumf v závodě Indy 500.

Ve Velké ceně Monaka F1, která prestižní kolekci doplňuje, už Španěl vyhrál v letech 2006 a 2007. Na proslulém oválu v Indianapolis Alonso startoval poprvé v kariéře vloni, zradil ho ale motor a musel odstoupit.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud