24. června 2020 • 10:08

Rasistická oprátka pro pilota v NASCAR? Bylo to úplně jinak, zjistila FBI

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hrůzný čin rasismu a nenávisti? Tentokrát naštěstí ne. Černošský pilot série NASCAR Bubba Wallace našel v neděli ve své garáži na okruhu Talladega oprátku. Vyšetřování FBI ale dokázalo, že nešlo o útok proti němu. Provaz na dveřích v jeho garáži visel místo kliky, a to minimálně od podzimu.



Wallace si před pár dny vynutil, aby fanoušci na okruzích NASCAR nemohli používat vlajku Konfederace, kterou mnozí považují za symbol otrokářství. Když pak našel ve své garáži provaz připomínající oprátku, vzbudilo to bouřlivé reakce.

„Je mi z toho hrozně smutno. Je to bolestné připomenutí toho, o kolik se ještě musíme jako společnost posunout, a jak vytrvalí musíme být v boji proti rasismu,“ uvedl na Wallace na Instagramu.

Wallace je jediným černošským pilotem v NASCAR a v rozjitřené atmosféře demonstrací proti rasové nerovnosti v Americe vzbudil incdident velkou pozornost. Wallace podpořilo všech 39 ostatních pilotů se svými týmy, kteří se za něj demonstrativně postavili společným pochodem ke startu.

Jenže tentokrát nešlo o akt nenávisti. Provaz na dveřích garáže visel minimálně několik měsíců a plnil funkci kliky.

„Podle zprávy FBI, a fotografické svědectví to dosvědčuje, byl provaz na dveřích garáže, který vypadal jako oprátka, klikou, která byla na svém místě už od loňského podzimu. To bylo zjevně předtím, než 34 týmů přijelo do garáží,“ uvedla NASCAR. „Oceňujeme rychlou práci FBI a jsme vděční, že nešlo o vědomý rasistický čin proti Bubbovi.“

Wallace tedy není oběť, naopak čelí útokům, že šlo o internetový hoax.

„Žádné obvinění, že šlo o hoax mě nezlomí a nesrazí mě k zemi,“ uvedl Wallace, který připomíná, že to byly NASCAR i FBI, kdo tvrdil, že šlo o oprátku. „I když tam byla od roku 2019, byla to oprátka. Nebylo to namířeno na mě, ale je to oprátka.“

Bubba Wallace bojoval za zákaz konfederačních vlajek na závodech NASCAR
Bubba Wallace bojoval za zákaz konfederačních vlajek na závodech NASCAR

Deník Sport, Sport Magazín i časopis GÓÓÓL kupujte pohodlně ONLINE na iKiosek.cz »

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud