18. března 2021 • 18:52

Lehké rozvolnění pro Rusy. Na olympiádu bude moci 10 čistých atletů

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Světová atletika (WA) po roce obnovila proces udělování statusu neutrálních sportovců ruským atletům s čistým dopingovým rejstříkem. Jejich počet na olympijských hrách a mistrovství světa bude stejně jako dříve omezen na deset.



Světová atletika přerušila proces udělování vybraným ruským atletům neutrální status loni kvůli snaze ruských funkcionářů ututlat porušení dopingových pravidel výškaře Danila Lysenka. Ruští atleti tak mimo jiné přišli o start na nedávném halovém mistrovství Evropy v Toruni. Ruská atletická federace jako celek je kvůli státem řízenému dopingu suspendována už od listopadu roku 2015.

„Ruští atleti, kteří splní specifická kritéria, budou moci znovu závodit jako neutrální na mezinárodních akcích,“ řekl po dnešním jednání rady WA šéf její komise pro Rusko Rune Andersen.

Díky tomu tak budou moci sportovci jako trojnásobná mistryně světa ve skoku do výšky Maria Lasickeneová či bývalý mistr světa v běhu na 110 m překážek Sergej Šubenkov startovat na mítincích Diamantové ligy a olympijských hrách v Tokiu.

Dnešní rozhodnutí přichází dva týdny poté, co WA schválila plán Ruské atletické federace na antidopingovou reformu. Obsahuje výrazné navýšení dopingových kontrol se zaměřením na dlouhodobě problémové oblasti a také větší podporu svědků v boji proti užívání zakázaných látek.

Všichni ruští sportovci nebudou na OH v Tokiu startovat pod ruskou vlajkou a v případě vítězství neuslyší státní hymnu kvůli dvouletému distanci Ruska od Světové antidopingové agentury za opakovaná dopingová provinění.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud