25. července 2021 • 05:30

Česko – Írán 84:78. Z jistoty drama, basketbalisté se strachovali o výhru

Autor: iSport.cz, vmn, ČTK
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští basketbalisté zvládli svůj vstup do olympijského turnaje. V Tokiu porazili Írán 84:78. Tým kolem Tomáše Satoranského v průběhu třetí čtvrtiny vedl i více než dvacetibodovým rozdílem, ale v koncovce o velkou část náskoku přišel. Nejlepším střelcem výběru Ronena Ginzburga byl Patrik Auda, v závěru dal důležité body i Blake Schilb.



Další zápas čeká Ginzburgův výběr ve středu od 13:00 SELČ proti Franci a vystoupení v základní skupině A uzavřou Češi v sobotu ve stejném čase proti vítězům posledních tří olympiád z USA. Do čtvrtfinále postoupí ze tří skupin první dva celky a nejlepší dva ze třetích míst.

První trefa basketbalového olympijského turnaje patřila českému týmu a Janu Veselému, který si už po 12 sekundách šikovně naběhl pod koš a zaznamenal úvodní body na olympijském turnaji. Íránci sice díky přesné střelbě drželi v úvodních šest minutách krok a několikrát se dostali i do jednobodového vedení, Češi ale následně díky pěti bodům Schilba za sebou utekli do mírného náskoku. Po dalších trefách Peterky, Bohačíka nebo Audy ještě zvýšili a první čtvrtina skončila 25:19 v jejich prospěch

Houževnatý sok se sice snažil brzy dotáhnout, ale v úvodu druhé části často míjel a nedokázal se prosazovat ani pod košem. Zatímco jeden z nejlepších týmů asijského kontinentu měl v první půli úspěšnost střelby jen 33 procent, Ginzburgovi svěřenci proměňovali každý druhý pokus a brzy získali dvojciferné vedení. Nejlepší střelec Veselý už měl tou dobou na kontě osm bodů a čtyři doskoky a Češi šli do kabin s uklidňujícím vedením 46:30.

Obraz hry se dlouho nezměnil ani po přestávce. Národní výběr pod vedením kapitána Tomáše Satoranského kontroloval vývoj hry, a když se k Veselému přidal bodově i Auda nebo navrátilec do reprezentace David Jelínek, vedli Češi po třetí čtvrtině o 21 bodů. Soupeře v utkání i porazili na doskocích 43:33.

Podobně jako v olympijské kvalifikaci proti Uruguayi si ale "Lvi" v závěrečné čtvrtině zápas zkomplikovali. Íránci snížili zásluhou dvanáctibodové šňůry na 61:69 a necelé dvě minuty před koncem se dotáhli na rozdíl pouhých pěti bodů.

Táhl je především rozehrávač Jakchalí, autor 23 bodů, k němuž se přidal i šestnáctibodový Džamšidi.

Češi ale díky dalším klíčovým trefám Schilba a Audy napínavou koncovku přeci jen zvládli a udělali první krok k možnému postupu do čtvrtfinále. To naposledy hrál reprezentační výběr v roce 1976.

Skupina A (Saitama):

ČR - Írán 84:78 (25:19, 46:30, 67:46)

Sestava a body ČR: Auda 16, Schilb 14, Veselý 11, Balvín 9, Jelínek 7, Bohačík a Satoranský po 6, Palyza, Peterka a Šiřina po 5, Sehnal 0.

Nejvíce bodů Íránu: Jakchalí 23, Džamšidi 16, Haddádí 15.

Fauly: 17:18. Trestné hody: 18/12 - 17/10. Trojky: 6:6. Doskoky: 43:33

Skupina A

Z V VP PP P Skóre B

INSIDER: Proč jsou Češi v Tokiu? Favority drtí pracovitostí. Pomáhá i nulový tlak
Video se připravuje ...

Satoranský: Veselý zavřel pusu pochybovačům. Soupeři nás musí brát vážně
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud