4. srpna 2021 • 10:05

Vyhozen ze školy i z práce. Kluk s ADHD si vyboxoval stříbro: Štve mě to!

Autor: Ondřej Jícha
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Flákač bez disciplíny a bez práce? Teď se objevil v olympijském finále. Čtyřiadvacetiletý Brit Benjamin Whittaker si pod pěti kruhy v japonském Tokiu vyboxoval stříbro v kategorii do 81 kilogramů, když prohrál až ve finále s favorizovaným Arlenem Lopézem z Kuby 1:4 na body. V teenagerovských letech by mu ale málokdo prorokoval, že by mohl dosáhnout na cenný kov. Vyhodili ho nejen školy, ale i z několika zaměstnání a byl bez perspektivy. K osudovému sportu se dostal díky bitkám v hospodě.



Otec se mu dlouho snažil najít nějakou práci, aby do něho dostal disciplínu. Marně. Benjamin Whittaker nevydržel v obchodě se sportovním vybavením ani v zázemí fotbalového Wolverhamptonu. Důvod? Špatná komunikace s lidmi a časté schovávání na toaletách. V obou případech ho čekal rychlý vyhazov a stejně tomu tak bylo i v případě studií na škole.

K tomu všemu mu diagnostikovali i ADHD (porucha pozornosti s hyperaktivitou), což musel říkat všem ve svém okolí. „Byl jsem trochu otrávený z toho, vysvětlovat to lidem, takže jsem si zahrál takovou gangsterskou roli," komentoval své obtíže.

Hra na zločince ho nakonec přivedla k boxu. K němu se dostal tak, že se občas zapojil do bitek a šarvátek v hospodách nebo společenských klubech. „Nikdy jsem však netrénoval. Ve skutečnosti jsem to nenáviděl. Kdo chce dostávat pěstí do obličeje?,“ přemítal Whittaker. „Byl jsem ale velmi talentovaný a tak jsem vyhrával," dodal 24letý boxer.

Do Tokia si přijel rodák z West Bromwiche pro zlatou medaili, což měl symbolizovat i jeho účes, jenže ve finále svou misi nedotáhl... Soupeřem mu byl Arlen Lopéz z Kuby, který vybojoval zlato už před pěti lety na Hrách v brazilském Riu de Janeiro, kde boxoval ještě ve střední váze do 75 kilogramů.

S favorizovaným Kubáncem Lopézem nakonec padl 1:4 na body a domů si tak odveze stříbrnou medaili. „Stříbro nevyhráváte, ztrácíte zlato. Jsem ze sebe hodně zklamaný, nepředvedl jsem dobrý výkon. Samozřejmě, on je vynikající boxer, teď už dvojnásobný olympijský vítěz, ale jsem velmi zklamaný. Byl to z mé strany propadák,“ smutnil po finále Whittaker.

Na olympijském turnaji byl ovšem aspoň jediný, který dokázal na 28letému boxerovi z Guantanama získat alespoň bod. „Jsem naštvaný a tenhle pocit teď se mnou půjde dál. Už se takhle nikdy nechci cítit,“ věří, že ho porážka posune dál.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud