Martin Hašek
21. října 2021 • 13:25

Perun a Dave nekončí, cílem jsou Hry v Paříži: Klíčové je pokračování kouče

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zřejmě to není dobrá zpráva pro české soudní síně či daňové firmy, pro český plážový volejbal ale určitě ano. Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem po životní sezoně, kterou končí jako světové dvojky, zahnali lákání života po sportovní kariéře. Jedou dál s cílem ukázat na olympiádě 2024, co letos v Tokiu nemohli. Spolu s nimi pokračuje i klíčový muž, italský trenér Andrea Tomatis.



Písečné kurty budou na olympijských hrách za tři roky přímo pod Eiffelovou věží a David Schweiner s Ondřejem Perušičem si na tomhle místě vysnili svůj životní turnaj. Český pár, který letos vyhrál čtyřhvězdičkový turnaj v Dauhá, skončil druhý ve finále Světové tour v Cagliari a je také druhý ve světovém žebříčku, pokračuje v kariéře. Ačkoli to nebyla tak jasná věc, jak by se mohlo zdát.

Oba borci mají před státnicemi, Schweiner na fakultě financí a účetnictví Vysoké školy ekonomické a Perušič na právnické fakultě Univerzity Karlovy.

„Původní plán byl hrát do Tokia. Věděli jsme, že potom se budeme rozhodovat se školou, s prací. Ale věděli jsme, že pokud na tom budeme zdravotně dobře a budou ideální podmínky, chceme pokračovat,“ líčí Schweiner.

Úhelným kamenem byla osobnost italského trenéra Andrey Tomatise, který dvojici pomohl na vrchol a naučil ji soupeřům vidět do hlav. „To byla jedna z hlavních podmínek pro naše rozhodnutí. Jsme moc rádi, že Andrea bude s námi pokračovat. Všichni víme, jak byl klíčový pro naše výsledkové i herní zlepšení,“ říká Perušič.

Italský expert provedl českou dvojici celým olympijským cyklem, během něhož se z nováčků na světovém okruhu staly jeho hvězdy. Jejich dosavadní cesta měla vrcholit na olympiádě v Tokiu. Tam ale kvůli Perušičově pozitivnímu testu na COVID a následné karanténě přišli o první zápas a nakonec vypadli v základní skupině. Tréninkové manko se pak projevilo i na následném evropském šampionátu ve Vídni.

„Že chceme pokračovat, jsme si v rámci týmu řekli těsně po olympijských hrách. Poté, co jsme na olympiádě nepředvedli hru, kterou bychom chtěli, jsme si řekli, že tohle není, jak bychom naši spolupráci chtěli zakončit,“ vysvětluje Perušič. „Všichni tři bychom chtěli pokračovat a zakončit společné působení hezkým výsledkem na olympiádě v Paříži.“

Tomatis zůstane i se svými italskými asistenty a kromě elitního českého týmu dostanou na starosti i vývoj mladých hráčů s výhledem na olympiádu 2028.

„Bylo to velmi snadné rozhodnutí,“ usmívá se Tomatis. „Kluci se zlepšili ve všech aspektech hry. Hodně jsme zapracovali na taktice a teď se můžou měřit s nejlepšími týmy. Škoda olympiády, ale zbytek sezony byl vynikající.“

Český plážový volejbal má díky dvojce s přezdívkou Perun a Dave dál výrazné marketingové tváře. Což se hodí zvlášť poté, co Markéta Nausch-Sluková oznámila plány na mateřskou pauzu a její parťačka Barbora Hermannová shání novou spoluhráčku.

„Na olympiádě jsme měli oba gendery, holky předaly štafetový kolík klukům,“ hodnotí předseda svazu Marek Pakosta. „Mediálně je důležité, že máme jeden z týmů ve světové špičce.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud