7. dubna 2021 • 16:27

Olympijské obojživelnice: Fenomén Ledecká, běžkařky i Sáblíková na kole

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vítězství Ester Ledecké na lyžích i na snowboardu na ZOH v Pchjongčchangu z roku 2018 je památným momentem českého sportu. Ledecká ale není jedinou obojživelnicí. Některé další dokonce střídaly letní a zimní sporty. Vybavíte si o koho šlo? Pokud ne, nevadí. Podívejte se na video, kde vám ČTYŘI nejúspěšnější české obojživelnice připomeneme.



Kateřina Neumannová získala jednu zlatou, čtyři stříbrné a jednu bronzovou medaili v běhu na lyžích na zimních olympijských hrách mezi lety 1998-2006. Zároveň se však na kole kvalifikovala i na letní olympiádu v roce 1996. V Atlantě v závodě na 31,9 km skončila na 18. místě a stala se tak první Českou, která se zúčastnila zimních i letních Her.

Kateřina Nash začínala rovněž v běhu na lyžích a kolo měla pouze jako tréninkový doplněk. Na chvíli pak ale dostalo přednost a Nash se s Neumannovou účastnila závodu v Atlantě, ve kterém dojela hned za ní na 19. místě. Při návratu na lyže se zúčastnila ZOH v Naganu a v Turíně v běhu na lyžích. Poté už se plně věnovala cyklistice. Patřila k nejlepším závodnicím na světě a jako první ovládla závod Světového Poháru.

Martina Sáblíková je nejúspěšnější českou rychlobruslařkou, ze zimních Her celkem získala tři zlaté, dvě stříbrné a jednu bronzovou medaili. I ona trénovala na kole a několikrát se pokoušela o účast na letních Hrách. Kvalifikace na LOH do Ria de Janeira se nakonec dočkala, ale kvůli administrativní chybě se největší akce zúčastnit nemohla. Vrátila se tak k úspěchům na bruslích, kde v počtu medailí ze ZOH překonala Neumannovou a stala se vůbec nejúspěšnější českou olympioničkou.

Ester Ledecká je olympijskou vítězkou ve dvou rozdílných disciplínách, čímž se stala fenoménem moderní éry sportu. Dcera slavného zpěváka sice nebojovala na letních Hrách jako většina obojživelnic, nicméně díky obrovskému úspěchu na ZOH v Pchjongčchangu do výčtu obojživelnic patří. Navíc co není, může být. Ledecká se totiž v létě často věnuje jízdě na windsurfu...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud