10. srpna 2021 • 15:18

Jiný pohled na medailové pořadí: vládnou San Marino a Bermudy!

Autor: vmn
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na vrcholu medailové tabulky to byl tvrdý boj mezi výběry USA a Číny, který nakonec o jedinou zlatou vyhráli Američané. Jenže v přepočtu na počet členů olympijských výprav i obyvatel mělo Tokio úplně jiné vládce. Radovaly se i země, které ve sportu platí za trpaslíky, zato nejlidnatější stát světa ve sportovním měření selhal.



„Jsme malá země, ale jsme velmi hrdí. Teď tam všichni šílí a pláčou. Sice tam nejsem, ale určitě jo,“ hledala slova střelkyně ze San Marina Alessandra Perilliová, když pro svou vnitrozemskou zemičku ze všech stran obklopenou Itálií získala první medaili v historii.

A ještě větší radost museli v pidistátečku mít, když Perilliová jako součást družstva vybojovala dokonce olympijské stříbro, díky tomu se její země v konečném pořadí umístila na děleném 72. místě společně s Argentinou, která sice má stejné národní barvy, ale mnohokrát víc obyvatel.

Medailové pořadí zemí najdete zde >>>

Díky střelcům San Marino vládne statistice medailí v přepočtu na velikost olympijské výpravy i počet obyvatel země. Těsně ho následují Bermudy, které sice měly v Tokiu pouhé dva sportovce, ale jedním z nich byla zlatá triatlonistka Flora Duffyová. Pro srovnání – nejlepší země v celkovém součtu mají jednu medaili na přibližně 6 sportovců, z Čechů uspěl přibližně každý desátý.

Úspěšnost zemí podle velikosti výpravy Úspěšnost zemí podle velikosti výpravyFoto Sport

Na opačném konci tabulek jsou Indie a Argentina. Indové sice mají nejvíc obyvatel na světě, ale do Tokia poslali „jen“ 124 sportovců, což sice je největší výprava v historii země, ale zároveň počtem srovnatelná s tou českou.

Výsledkem je jedna zlatá, dvě stříbrné a 4 bronzové medaile. Argentina měla výpravu skoro o polovinu větší (175 sportovců), ale odjíždí domů bez zlata a jen se třemi cennými kovy.  

Úspěšnost zemí podle počtu obyvatel Úspěšnost zemí podle počtu obyvatelFoto Sport

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud