11. prosince 2023 • 17:13

Konec sponzora olympioniků, vadí mu postoj k Rusku. Zazněly další reakce

Autor: iSport.cz, ČTK, pta
Vstoupit do diskuse
38
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Razantní reakce! Společnost CPI Property Group ukončila spolupráci s Českým olympijským výborem (ČOV). Odchodem z olympijského hnutí reaguje na rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru, který povolil start neutrálních ruských a běloruských sportovců na olympijských hrách 2024 v Paříži. Firma k tomu vyzvala i další partnery, kteří však podobný postup zatím odmítají. ČOV tento krok jednoho ze čtyř oficiálních partnerů překvapil.



Realitní společnost českého miliardáře Radovana Vítka nechce být spojována s olympijským hnutím, které z jejího pohledu kapitulovalo před ruským a běloruským režimem.

„Od začátku ozbrojeného konfliktu jsme jednoznačně a zcela jasně odmítali jakoukoliv možnost účasti sportovců Ruska a Běloruska na OH v Paříži, a to i za cenu bojkotu her. Pátečním rozhodnutím MOV se naplnily naše nejčernější obavy. Hry v Paříži poslouží jako platforma pro ruskou propagandu,“ uvedl její výkonný ředitel Zdeněk Havelka.

MOV v pátek oznámil, že se sportovci z Ruska a Běloruska budou moci zúčastnit soutěží pod pěti kruhy coby jednotlivci v případě, že splní kvalifikační kritéria a další podmínky.

ČOV s tímto krokem vzhledem k pokračující ruské agresi na Ukrajině nesouhlasí. „O našem názoru jsme mnohokrát informovali Mezinárodní olympijský výbor. Každý, kdo toto téma v Lausanne řeší, náš postoj zná. Jsme přesvědčení, že na sportovně-diplomatické úrovni jsme udělali vše, co bylo v našich silách a možnostech.“

Dnešní prohlášení v Českém olympijském výboru však nečekali. „Postoj společnosti CPI Property Group známe již delší dobu, přesto je pro nás oznámení o ukončení spolupráce prostřednictvím tiskové zprávy překvapivé. Jakmile obdržíme oficiální komunikaci, budeme vše řešit dle smluvních podmínek.“

Anketa

Mají ruští a běloruští sportovci startovat na olympiádě v Paříži 2024?

ANO
NE

CPI Property Group oficiálně požádá, aby ve svých materiálech a veškeré komunikaci nadále nespojoval značky skupiny s olympijskými kruhy a jinými symboly olympijského hnutí. „Ukončení spolupráce není v žádném případě zaměřeno proti sportovcům, ale proti alibistickému a morálně vadnému rozhodnutí organizátora olympijských her,“ uvedl Havelka.

Jaké jsou reakce dalších partnerů?

  • Plzeňský Prazdroj podle mluvčího Zdeňka Kováře dlouhodobě nesouhlasí s účastí sportovců z Ruska a Běloruska na olympijských hrách v Paříži. „To jsme už veřejně komunikovali. Mezinárodní olympijský výbor vydal rozhodnutí k podmínkám jejich účasti v závěru minulého týdne. Prazdroj bude na tento verdikt reagovat a budeme nastalou situaci i podobu našeho partnerství řešit s Českým olympijským výborem,“ řekl Kovář.
  • Energetická skupina ČEZ svou podporu nezmění. „ČEZ podporuje české sportovce, a tedy nechce nikoho z nich vyzývat k neúčasti na olympiádě. Nelze zaměňovat sankce proti Rusku s podporou českých sportovců. Je samozřejmě ke zvážení, zda by ze struktur MOV neměli na protest vůči jednání Ruska odstoupit čeští funkcionáři,“ řekl mluvčí společnosti Ladislav Kříž. Podotkl, že cílem firmy je podpora českých sportovců. „O účasti sportovců jednotlivých zemí rozhodují však mezinárodní a národní olympijské výbory,“ dodal Kříž.
  • Za ČOV se postavila také Toyota ČR. „ČOV k celé záležitosti disponuje jednoznačným stanoviskem vycházejícím z výsledků šetření jejich interního výboru. Postoj ČOV tak, jak vyplývá ze závěrečné zprávy, jednoznačně podporujeme. Rozhodnutí MOV je mimo naše kompetence,“ uvedla mluvčí Jitka Jechová.
  • Firma VINCI Construction rovněž vzhledem k postoji ČOV bude v podpoře pokračovat. „Vycházíme z toho, že Český olympijský výbor se startem ruských a běloruských sportovců na olympijských hrách v Paříži nesouhlasí a podnikl celou řadu aktivních kroků, aby Mezinárodní olympijský výbor jejich účast nepovolil. Věříme, že ve snaze hájit olympijské principy bude ČOV pokračovat,“ uvedla zástupkyně společnosti Iveta Štočková.
  • Společnost Alpine Pro, výrobce sportovního oblečení včetně oficiálních olympijských kolekcí pro české reprezentanty, v oficiálním vyjádření konstatovala, že má k účasti ruských a běloruských sportovců na olympiádě velmi podobný postoj jako ČOV. Rozhodnutí MOV společnost označila za černý den pro olympijské kruhy a pošpinění hodnot základní olympijské myšlenky. V reakci na to chce společně s ČOV vyvíjet tlak vůči MOV, aby stanovisko přehodnotil. „Věříme, že spolu s námi a ostatními partnery vytvoří nejen ČOV, ale olympijské výbory většiny států zásadní tlak na MOV, protože to je jediná možná cesta - ta společná. Start ruských a běloruských sportovců pod neutrální vlajkou není žádné řešení, je to neakceptovatelný manévr MOV a je potřeba se k němu tak postavit,“ uvedl ve vyjádření výkonný ředitel společnosti Václav Hrbek.

Kolik peněz CPI dávala olympionikům?

CPI Property Group dosud patřilo mezi oficiální partnery Českého olympijského týmu. Jako dodavatel s ČOV spolupracují také obchodní centra Olympia v Plzni, Mladé Boleslavi a Teplicích, které jsou součástí této skupiny.

„Všechny zmíněné značky spolupráci ukončí bezprostředně dle možností smluvních podmínek, zároveň skupina okamžitě požádá ČOV o stažení všech svých symbolů a log z oficiálních materiálů hnutí, a to včetně všech forem prezentací a aktivit směřujících k olympijským hrám v Paříži 2024,“ oznámila firma.

Český olympijský tým má čtveřici generálních partnerů (Toyota, Sazka, Fosfa a Skupina ČEZ) a vedle odcházející CPI Property Group další čtyři oficiální partnery. Podporují nejen účast českých sportovců na olympijských hrách.

„Neméně důležitá je také jejich role u projektů Českého olympijského výboru, které zahrnují nejenom olympijský sport, ale dokáží budovat vztah ke zdravému životnímu stylu a šířit olympijské myšlenky a hodnoty a ideály u široké veřejnosti, hlavně u dětí (fair play, přátelství, hrdost, úsilí, radost, respekt),“ uvedl ČOV na webu.

CPI Property Group se stala partnerem ČOV v červnu 2021. Tehdy firma při slavnostním podpisu smlouvy uvedla, že do rozpočtu ČOV přispěje 25 až 30 miliony korun za čtyřletý cyklus. Byla partnerem ČOV pro letní olympjské hry 2021 v Tokiu a zimní olympiádu 2022 v Pekingu.

Vstoupit do diskuse
38
Články odjinud


Články odjinud