Barbora Žehanová
12. srpna 2012 • 07:14

Oslabený král cítí sílu. Urve biker Kulhavý olympijskou medaili?

Autor: Barbora Žehanová, František Prachař
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Slovácko - Sparta: Juroška trefil ruku Kairinena, penalta
SESTŘIH: Plzeň - Mladá Boleslav 3:0. Jasná záležitost, hosté se zvedli až v závěru
VŠECHNA VIDEA ZDE

Loni byl králem sezony, který už jen svou vítěznou aurou drtil soupeře. Letos je biker Jaroslav Kulhavý třetím mužem Světového poháru, ale potýká se s daleko většími problémy než před rokem. Přesto však plným právem patří k favoritům boje o olympijské medaile v cross country. Co vše může rozhodnout o jeho úspěchu, či neúspěchu?



Forma

Byl na stupních vítězů, ale některé závody dokončil mimo desítku, nebo vzdal. Jaroslav Kulhavý v této sezoně ukázal (jak sám říká), že není nesmrtelný. „Ale na olympiádu jsem se připravoval dlouho, obětoval jsem tomu dost závodů. Jsem odpočatý, vyladěný, s tím jsem spokojený. V trénincích se cítím super, ne hůř než loni.“

Olympijská motivace

I když hlavně v porovnání s loňskem nemá mistr světa 2011 super sezonu, rozhodně se k ní nehodí ani slovo propadák. „Lidé a soupeři to cítí tak, že ze mě nejde takový strach, ale olympiáda je jiný závod.“ Takový, že úspěch z něj přebije vše. „Bude rozhodovat tenhle závod a mistrovství světa. Odvedl jsem maximum. Buď to vyjde, nebo ne, nemohl jsem udělat víc,“ říká.

Zdraví

Sezonu Kulhavému komplikovaly následky loňské srážky s autem. Aby předešel velkým problémům, nenechal si udělat zubní implantáty. Jenže ani můstek nesnáší jeho tělo úplně dobře. „Jiné by to bylo, kdyby byl Jára manažerem ve firmě, sedl si k počítači, v poledne šel na pizzu a večer si sedl k televizi. Tak o zubech ani nebude vědět,“ říká reprezentační trenér Viktor Zapletal. Jenže při extrémní zátěži tělo reaguje jinak. „Zjistili jsme, že s únavou dochází k drobným zánětům v podloží, na kterém sedí můstek. Prostě s tím jsou občas problémy,“ dodal trenér.

Předchozí úspěchy

Kulhavý má rád svůj klid. I v zimě raději trénuje v příšerném mrazu doma, než aby se vydal na soustředění. Jede, když opravdu musí. A tak mu ani věčné cestování kvůli povinnostem mistra světa a vítěze Světového poháru 2011 v olympijské sezoně nepřidalo. „Ale před olympiádou jsme to hodně vyklidnili,“ podotýká Zapletal.

Zázemí

Čeští bikeři se nemusejí na trénink a závody v Hadleigh Farm trmácet přes hodinu z olympijské vesnice v Londýně, pobývají nedaleko od trati v hotelu na pláži. Kulhavý tam má i svého osobního mechanika z týmu Specialized. „Jsem hrozně rád, že tam bude Benno. Máme kamion, to je velké plus. Že se nám to podařilo takhle skloubit, za to patří obrovský dík Českému olympijskému výboru,“ pochvaluje si Zapletal.

Defekty a technické problémy

V minulé sezoně se bikerovi skoro až zázračně vyhýbaly. Letos občas přišly. „Světová špička má jedno nebo dvě procenta rezervy ve výkonu, která jim umožní do posledních chvil vybírat stopu tak, aby nešli vyloženě přes hranu. Jedou na centimetr přesně tak, aby se tomu vyhnuli. Jára ví, kudy jede, načítá si stopu, to je obrovská síla,“ vyzdvihuje Zapletal.

Počasí

Předpověď hlásí 20procentní šanci na déšť, který by mohl změnit závod. Tráva, hliněné pasáže, kameny i části s volnými kamínky by klouzaly víc než obvykle. Jinak je trať s krátkými technickými úseky spravedlivá. „Za sucha pojede pole pohromadě a bude to závod na výkon, kdo to dokáže hodinu a půl drtit. Když bude pršet, bude to zajímavé,“ míní Zapletal.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud